Proef met stimuleringsbonus in onderwijs
maandag 7 november 2022
Parttime leraren in het primair en voortgezet onderwijs die bereid zijn meer uren te werken, kunnen binnenkort rekenen op een financiële bonus. Het kabinet kondigt namelijk een proef aan die lege klassen moet gaan voorkomen. “Het tekort is urgent. Alle registers moeten open.”
Minister Wiersma (Onderwijs) verklapt dat de proef in meerdere varianten wordt uitgevoerd. Leraren die hun parttimecontract omzetten in een fulltimecontract kunnen rekenen op een bonus, maar er komt waarschijnlijk ook een vergoeding voor leraren die van twee naar drie of vier werkdagen gaan. “Al die smaken zijn er”, zegt minister Wiersma. “Die hebben juridisch soms ook nadelen, dus dat moet je goed bekijken.”
De hoogte van de bonus(sen) staat nog niet vast. Wat wel zeker is, is dat de test zal bestaan uit tien scholen. Zij moeten de bonus voor docenten zelf uitbetalen, maar worden wel door het ministerie ondersteund bij de uitwerking van het experiment. Scholen die aan het experiment willen deelnemen, kunnen zich tot 1 december aanmelden bij het ministerie. De eerste resultaten worden in het voorjaar verwacht.
Kritiek
De Tweede Kamer kondigde in september al een voltijdsbonus aan in een poging de krapte op de arbeidsmarkt en de vele personeelstekorten op te lossen. Het onderwijs is nu de eerste sector waarin een dergelijk experiment plaatsvindt.
Tegelijkertijd is er nog volop kritiek op de invoering van een dergelijke stimuleringsmaatregel. Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mensen oordeelt namelijk dat een voltijdsbonus indirect onderscheid maakt naar geslacht, omdat veel meer vrouwen in deeltijd werken dan mannen. Dit zou in strijd zijn met de Wet gelijke behandeling. Daarnaast is het maar de vraag of werknemers die vóór het invoeren van de bonus al voltijd werkten eveneens op een bepaalde vergoeding kunnen rekenen.