‘Winkeliers kunnen stijging minimumloon niet aan’
woensdag 9 november 2022
De hoge energielasten en huurkosten zijn voor winkeliers al een doorn in het oog, maar de stijgende kosten voor personeel zullen de komende jaren al helemaal zwaar op het bedrijfsresultaat gaan drukken, vreest de directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). “Er komt een perfecte storm op winkeliers af.”
De RND slaat alarm. De bedrijfsresultaten van winkeliers staat namelijk volgens de organisatie steeds meer onder druk. Daar waar ondernemers in de foodsector vooral last hebben van de stijgende energieprijzen, vormen bij non-food-detaillisten juist de huurprijzen en de aangekondigde stijging van het minimumloon een financiële strop.
“Wat er nu op de winkelier afkomt, is een perfecte storm van shitdossiers als inflatie, lonen en energiekosten”, zegt RND-directeur Eus Peters. “De inkoopkosten zijn al gestegen. Dat is weliswaar de eigen verantwoordelijkheid van winkeliers — het is aan hen om goede afspraken te maken met leveranciers — maar niemand roept vanuit de overheid de vastgoedsector tot de orde.”
Winkeliers hebben namelijk in de huurcontracten afgesproken de huurprijzen te verhogen met de consumentenprijsindex, maar die is nu extra hoog door de sterk gestegen energieprijzen, met buitensporige huurverhogingen als gevolg. Peters stelt voor de huurstijging te maximeren op vijf procent. “Anders betalen we twee keer voor de verhoging van de energieprijzen.”
Dubbele kosten
De aangekondigde stijging van het minimumloon met 10,5 procent is volgens Peters slechts een van de componenten in de ‘perfecte storm’, maar wel een belangrijke. Een ander component is het voorstel van de kabinet om vanaf 2024 de standaard werkweek in te korten van 40 naar 36 uur. Voor een retailondernemer zou het compenseren van de verkorte werkweek een extra kostenpost van 10 procent betekenen.
“In de praktijk levert de stijging van het minimumloon en de verkorting van de werkweek een stijging van rond de 20 procent aan loonkosten op voor iemand die nu nog 40 uur per week werkt”, zegt Peters. “Dat gevoegd bij andere stijgingen maakt dat een 21-jarige in zeven jaar tijd van 1.280,- euro per maand naar boven de 2.000,- euro gaat. Dat is gewoon te veel om te dragen.”