Jongeren niet meer happig op baan in horeca
vrijdag 9 december 2022
De vraag naar horecapersoneel is vandaag de dag groter dan vóór de coronacrisis. Het aantal jongeren onder de dertig jaar dat werkt in de horeca is echter sterk afgenomen, blijkt uit een rapport van ABN Amro.
Het aantal vacatures in de horecasector blijft ondanks een daling van tien procent in het derde kwartaal aan de hoge kant. Een toename van het aantal horecavestigingen en een enorme inhaalvraag van de (dankzij de coronasteun) overeind gebleven zaken zorgt voor een grote behoefte aan nieuw personeel — een behoefte die steeds minder door jongeren onder de dertig jaar wordt ingevuld.
Het aantal horecamedewerkers van 30 jaar of ouder is de afgelopen tijd sterk toegenomen, concludeert ABN Amro. De voornaamste oorzaak hiervan blijkt de uitstroom van jongeren: een grote groep zocht tijdens de lockdowns al dan niet verplicht een nieuwe baan in een andere sector, bijvoorbeeld bij de GGD of bij bezorgdiensten. Een aanzienlijk deel van die groep is niet meer in de horecasector teruggekeerd. Mede hierdoor is het aantal medewerkers in de horeca nog niet op het niveau van vóór de lockdowns, terwijl de omzet van cafés en restaurants wél weer op het niveau van 2019 is.
Salaris
De stroeve zoektocht naar nieuw personeel lijkt er volgend jaar niet beter op te worden. Acht op de tien werkgevers vrezen dat ze het huidige personeel niet kunnen behouden, terwijl bijna driekwart zich genoodzaakt ziet om nieuw talent een hoger salaris te bieden dan huidige werknemers met een soortgelijke functie en een soortgelijke ervaring, blijkt uit de Salarisgids 2023 van recruitmentbureau Robert Half.