Werkgevers schieten personeel in geldnood te hulp
woensdag 21 december 2022
Een op de drie werkgevers geeft haar werknemers financiële steun om de inflatie het hoofd te kunnen bieden, blijkt uit een peiling van werkgeversvereniging AWVN — al worstelen bedrijven wel met de vraag hoe ze het personeel het beste kunnen helpen. “Het is moeilijk te achterhalen wie van het personeel in financiële problemen zit.”
Werkgevers schatten dat een kwart van het personeel als een gevolg van de inflatie in financiële nood zit. Twee op de vijf werkgevers geven werknemers dan ook een eenmalige uitkering als steuntje in de rug. Bij de helft van deze groep werkgevers bedraagt deze inflatiebonus 500,- euro of meer.
De inflatiebonus blijkt bij veel werkgevers de voorkeur te hebben boven een loonsverhoging, merkt AWVN. Dit omdat de inflatie een tijdelijk karakter heeft, terwijl een loonsverhoging “structureel is en meestal niet snel zal worden aangepast als de economische situatie normaliseert”. Twee derde van de werkgevers die voor de bonus kiezen, geven echter aan deze alleen uit te keren aan degenen die het financieel moeilijk hebben.
Lijden in stilte
Het achterhalen van werknemers in financiële nood blijkt echter een taaie klus. Liefst 91 procent van de werknemers zou de financiële situatie namelijk niet bespreken met de werkgever, zegt vakbond CNV op basis van onderzoek onder ruim 2.700 leden. Dit terwijl een kwart van de werkenden steeds meer moeite heeft om de rekeningen te betalen. “Werknemers lijden massaal in stilte”, zegt een woordvoerder. “Dat is treurig, want van stress en gezondheidsklachten wordt niemand beter. We roepen werkgevers en werknemers op tot meer openheid over dit thema.”