Dit is (alweer) de meest favoriete werkgever van het jaar
maandag 21 februari 2022
Het Rijk heeft de treble te pakken: net als in 2019 en 2020 is het ook dit jaar uitgeroepen tot de meest favoriete werkgever van Nederland, blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group. De Belastingdienst blijkt ondanks de toeslagenaffaire en berichten over etnisch profileren juist een van de grootste stijgers. “Slechte PR is ook PR.”
Bijna 24.000 personen hebben ook dit jaar, en dus voor het derde jaar op rij, het Rijk uitgeroepen tot meest favoriete werkgever van Nederland. De Nationale Politie eindigt net als vorig jaar op een tweede plek, terwijl Shell van de vierde naar de derde plek klimt.
De vierde plek wordt dit jaar verrassend ingenomen door de Belastingdienst, dat ondanks de toeslagenaffaire en bewijzen van etnisch profileren maar liefst vijf plaatsen stijgt in de lijst met meest begeerde werkgevers. “Slechte PR is ook PR”, zegt Intelligence Group-CEO Geert-Jan Waasdorp, die ook Shell ondanks stevige kritiek op diens klimaatplannen een plek zag stijgen. “Deze werkgevers winnen aan aantrekkelijkheid vanwege de transitie die zij doormaken of de uitdagingen waarvoor ze staan. Wanneer deze organisaties uit het nieuws raken, bestaat de kans dat zij weer uit de top 10 of zelfs top 25 raken.”
Defensie daalt dit jaar met twee plekken naar de vijfde plek, terwijl Rabobank juist met twee plekken naar de zesde plek stijgt. De top 10 wordt verder aangevuld door KLM (van 5 naar 7), Phillips (van 6 naar 8), nieuwkomer GGZ (van 14 naar 9) en Google, dat na een afwezigheid van vijf jaar weer tot de 10 meest favoriete werkgevers behoort (van 11 naar 10). De top 25 kent drie grote stijgers: ProRail (van plek 37 naar 15), Apple (van 52 naar 20) en Ahold (van 45 naar 25).
Gezondheidszorg
De stijging van de GGZ is typerend voor de gezondheidszorg. Veel medische werkgevers zijn namelijk in ranking gestegen: de GGD van plek 32 naar 22, het Erasmus MC van plek 46 naar 30 en het UMCG van plek 58 naar 33. De grootste daler in de lijst is het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat liefst 31 plekken verloor en nu de top 50 afsluit.