Rechter geeft groen licht voor ontslag ‘zieke’ Limburgse medewerkster
vrijdag 11 februari 2022
Uitzendbureau Randstad mag met goedkeuring van de kantonrechter in Maastricht een Limburgse medewerkster van een dochterbedrijf op Maastricht Airport ontslaan wegens het maandenlang ontwijken van contact met haar werkgever, bedrijfsarts én het UWV. De vrouw had zich maandenlang ziekgemeld en eiste doorbetaling van haar loon, maar 'herhaaldelijk en hardnekkig' verwijtbaar handelen kost haar nu de kop.
De vrouw werkte sinds begin 2020 parttime (16 uur per week) op Maastricht Airport voor het dochterbedrijf. In april dit jaar meldde de vrouw zich ziek. Randstad probeerde contact met haar op te nemen, maar elke poging bleek tevergeefs. Een brief die een maand later naar de vrouw werd gestuurd met een uitnodiging voor een spreekuur met de bedrijfsarts bleef eveneens onbeantwoord.
Randstad stuurde de vrouw op 26 mei opnieuw een aangetekende brief met het verzoek contact op te nemen én met de aankondiging dat de bedrijfsarts op 9 juni telefonisch bij haar zou informeren. Twee dagen later volgde zowaar een reactie van de vrouw. De medewerkster zij dat ze de brief had ontvangen, maar dat haar werktelefoon tijdens haar ziekte uitstond. De daaropvolgende reactie van Randstad met het verzoek om contact op te nemen, werd opnieuw niet beantwoord.
Opdringerig gedrag
Een nieuwe poging volgde op 3 juni, toen Randstad zowel een brief (nummer drie) als een mail stuurde naar het werk- en privéadres van de vrouw. Hierin kondigde de werkgever aan de loonbetaling te staken als de medewerkster op 9 juni wederom onbereikbaar zou zijn voor het telefonische contact met de bedrijfsarts. De vrouw was opnieuw niet te bereiken, maar drie dagen later liet zij in een reactie per mail weten dat veel berichten haar niet hebben bereikt. Bovendien was ze niet te spreken over het ‘opdringerige gedrag’ van haar leidinggevende.
De vrouw eiste bovendien doorbetaling van haar salaris. “Je gedrag heeft mij stress bezorgd en werkt mijn herstel tegen”, aldus de medewerkster in de mail. “Je acties breken de Arbowet, het HR Protocol en de kernwaarden van Randstad. Ik vraag je mijn loon uit te betalen, terwijl ik wacht op een nieuwe afspraak met de bedrijfsarts.”
Nieuwe gemiste afspraken met de bedrijfsarts en allerlei verzoeken om loondoorbetaling later was de maat voor Randstad definitief vol. Het uitzendbureau schakelde het UWV in, die oordeelde dat de vrouw zich onvoldoende inspande om te re-integreren. Met dit oordeel op zak stapte het uitzendbureau naar de rechter met het verzoek de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Herhaaldelijk en hardnekkig
De kantonrechter in Maastricht heeft inmiddels groen licht gegeven. In een deze week openbaar geworden uitspraak schrijft de kantonrechter dat de vrouw ‘herhaaldelijk en hardnekkig’ de verzuimvoorschriften heeft overtreden door zich onbereikbaar te houden voor zowel haar werkgever en de bedrijfsarts als het UWV.
De ontstane ‘impasse in de arbeidsverhouding’ is volgens de rechter volledig te wijten aan het handelen van de werkneemster, wat betekent dat Randstad de vrouw mag ontslaan zonder haar achterstallig of ontslagvergoedingen te betalen. De vrouw, die overigens niet aanwezig was bij de rechtsuitspraak, moet bovendien opdraaien voor de juridische kosten, zo’n 873,- euro.