Weer minder werklozen, meer vacatures
woensdag 16 februari 2022
De krapte op de arbeidsmarkt is in het afgelopen kwartaal nóg verder gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. Tegelijkertijd worden de salarissen in veel kraptesectoren amper verhoogd. “Bedrijven moeten zich afvragen: eis ik niet teveel?”
Het aantal openstaande vacatures bedroeg eind december 387.000, zo’n vijftienduizend meer ten opzichte van een kwartaal eerder. Tegenover deze vacatures stonden 370.000 werklozen, wat betekent dat er per 100 werklozen zo’n 105 vacatures open stonden — een stijging van 12 vacatures ten opzichte van de 93 vacatures per 100 werklozen eind september.
De krapte op de arbeidsmarkt is dus in drie maanden tijd fors toegenomen. Opvallend, vindt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. “Meer dan 70 procent van de Nederlandse bevolking tussen de 15 en 75 jaar heeft momenteel betaald werk. Dat was nog nooit zo hoog, maar toch wordt het elke maand weer hoger. We zullen eraan moeten wennen.”
Tegelijkertijd zullen werkgevers zich achter de oren moeten krabben en zich moeten afvragen hoe zij het personeelstekort in hun organisatie willen gaan oplossen. “De eisen in de vacatures matchen niet met de kwalificaties van de werklozen”, concludeert Van Mulligen. “Als bedrijf moet je je afvragen: eis ik niet teveel? Misschien moet je je eisen aanpassen of meer intern gaan opleiden.”
Onvervulbaar
De krapte op de arbeidsmarkt doet zich inmiddels ook voor bij populaire beroepen, oftewel beroepen waar voorheen meer sollicitanten dan banen waren en werkgevers het bij vacatures voor het uitkiezen hadden. Het percentage onvervulbare vacatures voor functies als arbeidsbemiddelaar, beveiliger of medewerker kinderopvang is een jaar tijd tot 75 procent gestegen.
Omslag
Opvallend genoeg zijn in veel kraptesectoren de salarissen amper gestegen. “Het duurt even voordat in de hoofden van het management de omslag is gemaakt,” vertelt Van Mulligen. “Niet ieder bedrijf kan het zich ook veroorloven. Wel proberen werkgevers op een andere manier, bijvoorbeeld door het eerder geven van een vast contract, met elkaar te concurreren.”
Benieuwd naar de populairste vacatures in Limburg? Klik hier.