‘Grote onvrede over thuiswerkbeleid werkgevers’
woensdag 2 maart 2022
Eén of meerdere dagen vanuit huis werken is inmiddels voor veel mensen een vaste gewoonte, maar toch beschikt een kwart van hen nog altijd niet over een adequate en verantwoorde thuiswerkplek. Veel werknemers (32 procent) zijn dan ook ontevreden over het huidige thuiswerkbeleid van hun werkgever, beweert vakbond CNV.
CNV constateert in een onderzoek onder duizend thuiswerkende leden dat 28 procent van hen niet in zijn of haar thuiswerkplek door de werkgever wordt gefaciliteerd. Iets meer dan een kwart van de respondenten (26 procent) zegt nog altijd niet over bijvoorbeeld een goede bureaustoel en beeldscherm te beschikken, terwijl 17 procent mede hierdoor lichamelijke klachten vertoont zoals een zere nek, arm of schouder.
De vakbond roept werkgevers op zo snel mogelijk tot een adequaat thuiswerkbeleid te komen met de juiste fysieke ondersteuning — ook met het oog op de toekomst waarin hybride werken een belangrijke rol zal blijven vervullen. “Er is geen lange termijnvisie, er is vaak geen kostendekkende thuiswerkvergoeding en ook de fysieke en mentale ondersteuning laat sterk te wensen over”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “De houding van werkgevers is onverstandig en kapitaalvernietiging — zeker in zo’n krappe arbeidsmarkt.”
Hiërarchie
Dat werkgevers nog niet helemaal weten hoe er na de coronacrisis met het thuiswerken wordt omgegaan, bleek ook uit een eerder onderzoek van I&O Research. Werkgevers zouden namelijk stevige dilemma’s ervaren bij de wens van hun personeel om in de toekomst hybride te gaan werken, omdat dit volgens hen de huidige hiërarchie en werkcultuur van het bedrijf zou schaden. De terughoudendheid zou zelfs zo groot zijn dat werknemers met klachten bij sommige bedrijven alsnog verplicht op kantoor moeten werken.