‘Kilometervergoeding moet zo snel mogelijk omhoog’
vrijdag 11 maart 2022
De brandstofprijzen rijzen de pan uit, dus moeten er zo snel mogelijk maatregelen worden getroffen om de rijdende werknemer tegemoet te komen, vindt vakbond CNV. Toch laat een verhoging van de kilometervergoeding vooralsnog op zich wachten.
De kilometervergoeding is al jaren hetzelfde: 19 cent per gereden kilometer. Dat bedrag gaat weliswaar in opdracht van het huidige kabinet omhoog naar 23 cent, maar pas in 2024. Te laat, vindt vakbond CNV — zeker nu werkforensen de dupe worden van de sterk stijgende brandstofprijzen. De gemiddelde adviesprijs van een liter diesel is gestegen naar 2,32 euro, terwijl een liter Euro 95 inmiddels bijna 2,50 euro kost.
CNV wil niet alleen zo snel mogelijk de stijging van de kilometervergoeding naar voren halen, maar de stijging van de vergoeding nóg hoger maken omdat zelfs een vergoeding van 23 cent bij de huidige prijzen niet kostendekkend zal zijn. Sterker nog, volgens de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) is er een vergoeding van 39 cent per kilometer nodig om het reizen per auto enigszins betaalbaar te houden.
Onderhandelingen
Vakbond FNV ziet meer heil in harde onderhandelingen met bedrijven over nieuwe cao’s. Hierin zou een automatische prijscompensatie moeten worden opgenomen, oftewel een loonstijging die net zo hoog is als de inflatie, zodat de hoge brandstofkosten meteen kunnen worden gecompenseerd.
Daarnaast zouden werknemers minimaal 100,- euro meer loon moeten ontvangen. “Die looneis leggen we op alle tafels neer, want bedrijven maken weer of nog steeds flinke winsten”, zegt een woordvoerder. “We kunnen niet alles maar laten compenseren door de overheid, dus leggen wij de bal bij de werkgevers.”
Plan
Het ministerie van Financiën heeft nog niet gereageerd op het verzoek om de geplande verhoging van de kilometervergoeding naar voren te halen, al heeft Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) aangegeven binnen enkele weken met een plan te komen om de gevolgen van de hoge energieprijzen aan te pakken
Het kabinet heeft in de tussentijd aangegeven de accijns op brandstoffen te verlagen om de koopkracht van Nederlanders te ondersteunen. Het pakket, inclusief een tegemoetkoming voor mensen met een laag inkomen om de stijgende energierekening te betalen, zal op 1 juli ingaan.