Rechter oordeelt: terecht ontslag wegens seksuele intimidate van zes leerlingen
maandag 7 maart 2022
Een instructeur bij een rijschool in Zuid-Limburg is na zes weken dienst op staande voet ontslagen wegens seksuele intimidatie van vrouwelijke leerlingen. Ook in het hoger beroep blijft het ontslag staan, oordeelt zowel de kantonrechter als het gerechtshof.
De rijinstructeur startte op 1 oktober 2020 aan een dienstverband van zes maanden. Na de eerste maand gaf de eigenares van de rijschool instructies aan leerlinge die klaagde over grensoverschrijdend gedrag van de instructeur. De instructeur werd hiermee door zijn werkgever geconfronteerd, maar gaf aan dat juist het tegenovergestelde het geval was: de leerlinge zou hem leuk hebben gevonden en dat ook hebben laten blijken middels een kus-icoontje in een WhatsAppbericht. De werkgever besloot hierop het bij een waarschuwing te houden.
Een week later meldde zich een tweede leerling die door de instructeur onheus bejegend zou zijn. De eigenares van de rijschool maakte vervolgens een belrondje langs de leerlingen. De conclusie: zes vrouwen, van wie één minderjarig, hadden te maken gehad met ongepaste seksuele opmerkingen, intimiteiten en intimidatie. Verder onderzoek wees bovendien uit dat de instructeur had gesjoemeld met de registratie van lesuren, terwijl hij ook tegen de regels in de lesauto voor privédoeleinden had gebruikt.
Machtspositie
De instructeur werd tijdens een gesprek op maandag 16 november op staande voet ontslagen, welgeteld zes weken in zijn contract. De man stapte naar de kantonrechter in Maastricht met de eis dat hij het contract mocht uitdienen. Zo niet, dan eiste hij een ontslagvergoeding. Die eisen werden resoluut door de kantonrechter van tafel geveegd, waarop de man zijn heil bij het gerechtshof in Den Bosch besloot te zoeken.
Tevergeefs, zo bleek afgelopen week. Het gerechtshof heeft namelijk geoordeeld dat er meer dan voldoende bewijs was van grensoverschrijdend gedrag. De rijschool heeft met het ontslag op staande voet correct gehandeld, omdat de instructeur misbruik maakte van zijn machtspositie in de beperkte ruimte van de lesauto en hiermee de veiligheid van leerlingen in gevaar bracht. Het ontslag blijft zodoende staan, terwijl de instructeur kan fluiten naar zijn ontslagvergoeding.