‘Roep om menstruatieverlof zwelt aan’
woensdag 9 maart 2022
Volledige rust tijdens de dagen dat de menstruatie het hevigst is. Ruim driekwart van de vrouwen onder de 35 jaar zou hiervan gebruik willen maken als de mogelijkheid er zou zijn, blijkt uit onderzoek van FNV Young & United. Toch is er ook kritiek over het zogeheten menstruatieverlof. “Het is een pleister op de verkeerde wond.”
Ruim 80 procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft tijdens de menstruatie last van verminderde arbeidsproductiviteit, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en het Menstruatie voorlichtingsinstituut. Bijna één op de zeven vrouwen meldt zich tijdens de menstruatie zelfs weleens ziek. Toch geeft van deze groep slechts 20 procent de echte reden van het verzuim op. “Praten over menstruatie is een taboe”, zegt menstruatievoorlichter Anke Verhagen. “Het wordt weggestopt alsof het er niet mag zijn.”
Een mogelijke oplossing is het zogeheten menstruatieverlof: volledige rust tijdens de dagen dat de menstruatie het hevigst is, zodat er tijdens de overige dagen van de menstruatie naar normale kunnen kan worden gewerkt. Ruim driekwart van de vrouwen onder de 35 jaar zou van een dergelijk menstruatieverlof gebruikmaken als de mogelijkheid er zou zijn, luidt de conclusie van een onderzoek van vakbond FNV Young & United onder drieduizend leden.
“Na deze resultaten kunnen we er niet omheen dat hier behoefte aan is”, zegt vakbondsbestuurder Hacer Karadeniz. “De Nederlandse werkcultuur is echter verziekt. Alles draait om productiviteit. Menstruatieverlof opnemen in een bedrijfscultuur waar je als werknemer meer machine bent dan mens, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”
Ongelijkheid
Niet iedereen blijkt een voorstander van het menstruatieverlof. Sommige experts hebben bijvoorbeeld sterke twijfels over het effect van een dergelijke regeling. “Het is een pleister op de verkeerde wond”, vindt gynaecoloog Judith Huirne van het Amsterdam UMC. “Als je zoveel last hebt van je menstruatie dat je niet kunt werken, is rust nemen alleen onvoldoende. Bovendien is menstruatieklachten met een onderliggende oorzaak een ziektebeeld, maar menstruatie an sich niet. Als je het wel zo gaat behandelen, vergroot je alleen maar de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen.”
Bespreekbaar
Het Menstruatie voorlichtingsinstituut benadrukt dat menstruatieklachten niet meer alleen een vrouwenprobleem moet zijn, maar dat ook mannen moeten meedenken over een oplossing. Het menstruatieverlof zou in ieder geval kunnen helpen de klachten bespreekbaar te maken op de werkvloer, vindt ook Haradeniz. “Het idee dat je niet moet zeiken en altijd maar door moet gaan, daar moeten we hoe dan ook vanaf.”