‘Thuiswerken voor de helft duurder geworden’
maandag 14 maart 2022
De energietarieven rijzen de pan uit, terwijl de prijzen van winkelproducten zoals brood en meubels ook steeds meer toenemen. Al deze kosten maakt het thuiswerken voor een werknemer gemiddeld de helft duurder, concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Thuiswerkers geven momenteel vooral extra loon uit aan elektriciteit-, water- en gasverbruik. Tel hierbij zaken als koffie, wc-papier en de afschrijving op bijvoorbeeld de bureautafel en -stoel bij op en je komt uit op een kostenplaatje van 3,- euro per dag, oftewel een euro per dag meer ten opzichte van de berekening van afgelopen jaar.
Tegelijkertijd zijn steeds meer werknemers geneigd om vanwege de hoge brandstofprijzen vanuit huis te blíjven werken. De huidige kilometervergoeding van 0,19 euro per gereden kilometer dekt namelijk nauwelijks nog de gemaakte rijkosten. Sterker nog, volgens de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) is er een vergoeding van liefst 39 cent per kilometer nodig om het reizen per auto enigszins betaalbaar te houden.
Compensatie
De kosten nemen, of je nou thuis of op kantoor werkt, hoe dan ook toe. Vakbond De Unie wil daarom dat het kabinet zo snel mogelijk compenserende maatregelen aankondigt om de werknemer tegemoet te komen. Die eerste maatregelen lijken er deze zomer te komen. Het kabinet kondigt namelijk aan dat werknemers met een laag inkomen per 1 juli via de gemeente een tegemoetkoming van 200,- euro krijgen voor de hoge energierekening — een bedrag dat volgens ingewijden tot 800,- euro zou kunnen oplopen.