Zuyderland mikt op verpleegkundigen uit Indonesië en de Filipijnen
vrijdag 18 maart 2022
Personeelstekorten spelen ziekenhuizen nog altijd parten, dus worden er steeds meer mogelijkheden verkend om zo snel mogelijk tóch genoeg handen aan het bed te krijgen. Een van die mogelijkheden is het aantrekken van verpleegkundigen uit de Filipijnen en Indonesië. “We werken aan een plan en houden de vaart erin.”
De zorg kampt al jaren met een arbeidstekort. Dat tekort loopt in de komende tien jaar naar schatting op tot 140.000 zorgmedewerkers, concludeerde onderzoeksbureau ABF onlangs in opdracht van de overheid. In een poging deze trend een halt toe te roepen, richten ziekenhuizen zich niet meer op met name zij-instromers of herintreders, maar ook op verse krachten uit het buitenland — bijvoorbeeld uit Zuidoost-Azië.
Een delegatie van Zuyderland Ziekenhuis en het Haaglanden Medisch Centrum reisde begin deze maand naar de Filipijnse hoofdstad Manila en het Indonesische Jakarta, waar zorginstellingen werden bezocht en er werd gesproken met potentieel nieuw personeel. Het bezoek was vooral ruiken en proeven, zegt Ben Polak, manager loopbaancentrum bij Zuyderland. “Maar we werken aan een plan en houden de vaart erin.”
Papierwerk
Dat plan heeft nogal wat haken en ogen. Het overhalen van bijvoorbeeld ic-verpleegkundigen kan niet op de korte termijn, omdat er aanzienlijke verschillen zijn in het opleidingsniveau van de medewerkers in vergelijking met het personeel in Nederland. Bovendien is het één op één inzetten van deze groep volgens de Nederlandse wet verboden. Het regelwerk van wetten tot het werkveld kost volgens Polak zeker een jaar. “We sluiten ic-personeel niet uit, maar daar is simpelweg meer tijd voor nodig. De focus ligt daarom vooralsnog met name op verpleegkundigen voor de afdeling acute opname of dialyseverpleegkundigen.”
Kwetsbaar
Vakbond FNV maakt zich zorgen over de vergevorderde plannen van de twee ziekenhuizen om ziekenhuismedewerkers uit Zuidoost-Azië te immigreren. “De verschillen in taal, cultuur en kwalificatieniveau vereisen extra begeleiding waardoor er minder tijd overblijft voor patiënten”, zegt zorgbestuurder Elise Merlijn. Ze noemt de arbeidsmigranten bovendien “kwetsbaar”, omdat zij als uitzendkrachten minder bescherming genieten bij ontslag of ziekte in vergelijking met medewerkers in vaste dienst.
Zuid-Europa
Polak verwerpt de kritiek van FNV. Hij noemt de plannen op de Filipijnen en Jakarta bovendien één van de oplossingen in een reeks die nodig zijn om personeel aan te trekken en te behouden. Die zoektocht beperkt zich niet tot alleen Zuidoost-Azië: ook in landen als Spanje en Italië wordt er gekeken naar extra personeel. “We doen van alles om de poorten te sluiten en te zorgen dat personeel niet gillend wegloopt.”