Stijging cao-lonen blijft ver achter bij inflatie
vrijdag 8 april 2022
De cao-lonen in Nederland zijn in het afgelopen kwartaal méér gestegen in vergelijking met een jaar eerder, maar de toename blijft ver achter bij de huidige stijging van de consumentenprijzen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral werknemers in de horeca, het onderwijs en de energievoorziening zijn fors duurder uit dan normaal.
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor de hoogste inflatie sinds april 1976. Elektriciteit, gas, stadsverwarming, voedsel — allerlei prijzen zijn het afgelopen kwartaal fors gestegen, met als gevolg dat Nederlanders afgelopen maand 9,7 procent duurder uitwaren dan in maart 2021.
De consumentenprijsindex is over het volledige eerste kwartaal van dit jaar met 7,4 procent gestegen, 5 procentpunt hoger dan de huidige cao-loonstijging. Volgens het CBS is het niet eerder voorgekomen dat de ontwikkeling van de cao-lonen zo ver achterbleef bij de inflatie.
Lichte stijging
De lonen zijn vooralsnog in de horeca, het onderwijs en de energievoorziening het minst gestegen: slechts 0,3 procent. Ook bij de overheid was er, mede door eerder gemaakte loonafspraken, sprake van een lichte stijging (0,8 procent). De bouwnijverheid en de gezondheids- en welzijnszorg kent de grootste cao-loonstijging (3,4 procent), maar ook deze stijging blijft ver achter bij de toename van de consumentenprijzen.
Onrust
Vakbond FNV heeft werkgevers al opgeroepen om de portemonnee open te trekken en meer loon aan hun werknemers uit te keren zodat zij meer ruimte krijgen om met de sterk stijgende consumentenprijzen om te gaan. “Gebeurt dat niet, dan verwachten wij dat het nog een heel onrustig jaar kan worden met veel acties in bedrijven en mogelijk zelfs landelijke acties”, aldus vicevoorzitter Zakaria Boufangacha.