Ziekteverzuim in de zorg blijft maar stijgen
woensdag 27 april 2022
Iedere dag zijn er gemiddeld 95.000 medewerkers in de zorg ziek, blijkt uit onderzoek van databedrijf Vernet. Mede hierdoor is het ziekteverzuim in de zorgsector de afgelopen drie maanden met 30 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.
Bijna tien procent (9,83 procent) van de zorgmedewerkers heeft zich in de eerste drie maanden van dit jaar ziekgemeld. Dit percentage is nog zonder het aantal medewerkers dat wegens quarantaine of in afwachting van een testuitslag niet kon werken. Vernet noemt het ziekteverzuim “uitzonderlijk hoog”. “Vorig jaar ging het nog om één op de dertien mensen, maar nu één op de tien”, aldus een woordvoerder.
Het verzuim doet zich voor onder medewerkers in ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg, verzorging, verpleging en thuiszorg. In de laatste drie zorgtakken is het verzuim het hoogst, zo’n 11 procent. De omikronvariant van het coronavirus en de griepgolf worden gezien als de voornaamste boosdoeners.
Vicieuze cirkel
De stijging van het ziekteverzuim in de zorg doet zich al minstens een jaar voor. “Je ziet dat mensen continu een tandje bijschakelen en extra uren draaien. Dat maakt het erg lastig om uit deze vicieuze cirkel te raken”, zei een woordvoerder van de Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgden toen de cijfers afgelopen jaar naar een recordhoogte stegen.
Onder de zieke zorgmedewerkers zitten nog naar schatting honderden werknemers die aan het begin van de coronacrisis, toen persoonlijke beschermingsmiddelen nog niet aan de orde waren, long covid hebben opgelopen en nog altijd ziek thuis zitten.