‘Dodelijke bedrijfsongevallen over twaalf jaar verleden tijd’
maandag 2 mei 2022
Nederland telt vanaf 2033 geen dodelijke bedrijfsongevallen meer als de dalende lijn van het afgelopen decennium kan worden vastgehouden, beweert Etuc. Tegelijkertijd waarschuwt de vakbondskoepel dat er de komende jaren door “laksheid van bedrijven” en “een gebrek aan inspecties” nog veel doden op de werkvloer zullen vallen.
Zet de huidige trend zich door, dan vallen er in de komende acht jaar nog zeker 146 doden op Nederlandse arbeidsplekken tot het nulpunt in 2034 wordt bereikt. In Europa zal dat aantal fors hoger uitvallen: Etu verwacht dat er nog minimaal 27.000 fatale werkongelukken op het continent zullen plaatsvinden. “Dodelijke bedrijfsongevallen lijken iets uit een andere eeuw, maar dit soort tragedies gaat zich in Europa nog zeker dertig jaar afspelen”, zegt Etuc-topman Claes-Mikael Stahl.
De vakbondskoepel baseert haar bevindingen op EU-statistieken en het beleid van de 27 lidstaten. De voornaamste conclusies: lidstaten en bedrijven zijn “te laks” in het uitbannen van bedrijfsongevallen, terwijl inspecties veel minder inspecteren dan pakweg tien jaar geleden. In Spanje wordt er bijvoorbeeld geen vooruitgang geboekt, terwijl het aantal dodelijke bedrijfsongevallen in Frankrijk zelfs oploopt.
Realiteit
Etuc streeft in een manifest naar nul bedrijfsdoden in uiterlijk 2030 in Nederland en nul dodelijke bedrijfsongevallen in heel Europa in 2055. Daarnaast roept de vakbondskoepel de politiek en het bedrijfsleven op om blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkvloer zoveel mogelijk tegen te gaan. “Veel werknemers vragen zich af of zij aan het einde van de werkdag hun gezin nog terugzien. Dat is voor velen de dagelijkse realiteit, vaak omdat onverantwoordelijke werkgevers uit winstbejag regels aan hun laars lappen”, zegt Stahl, “en omdat politici om ideologische redenen de aanval inzetten op inspecties en algemeen aanvaarde veiligheidsregels.”
Gevaarlijk beroepen
Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek leert dat één op de acht werknemers in Nederland zijn of haar werk als gevaarlijk beschouwt. Deze werknemers zijn actief bij de politie of brandweer, maar bijvoorbeeld ook in de technische sector, het transport of de logistiek.