Krapte op arbeidsmarkt bereikt opnieuw recordhoogte
woensdag 18 mei 2022
De arbeidsmarkt wordt alsmaar krapper en krapper: 133 vacatures stonden er in het eerste kwartaal open tegenover 100 werklozen. Vooral in de handel, zakelijke dienstverlening en zorg is er een grote vraag naar medewerkers. “We zitten in een ongekende situatie.”
Het aantal vacatures is een kwartaal tijd met 59.000 gestegen naar 451.000 vacatures. Een record, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegelijkertijd is het aantal werklozen met 32.000 gedaald naar 338.000, omgerekend 3,5 procent van de beroepsbevolking. Mede hierdoor is het aantal het vacatures per werklozen gestegen van 106 tegenover 100 naar 133 tegenover 100.
De horeca kent de grootste vacaturegroei: 15.000 vacatures zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar bijgekomen. De meeste vacatures zijn te vinden in de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg — samen zijn deze sectoren goed voor de helft van alle vacatures.
Het aantal banen is eveneens gestegen naar een recordhoogte (11.244.000). Bij uitzendbureaus kwamen er 7,6 procent meer banen bij — de hoogste groei in 26 jaar. “We zitten voor Nederland in een ongekende situatie”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. “Decennia is het adagium geweest: ‘werk, werk, werk’. Er konden niet genoeg banen zijn. Afgelopen jaar is het tegenovergestelde het geval. Er is eigenlijk veel te veel werk, waardoor we nu eerder willen zeggen: alsjeblieft niet nog meer banen.”
Problemen
Van Mulligen doelt hiermee op de infrastructurele problemen die door de krapte op de arbeidsmarkt en het gebrek aan personeel (zijn) ontstaan: een aanpassing van de dienstregeling bij de NS, extreme drukte op Schiphol en het sluiten van de Ketheltunnel omdat er tijdig geen vervanging voor een ziekmelding kon worden geregeld. Daarnaast blijft de werkdruk in onder meer de zorg onverminderd hoog, hetgeen in het najaar bij een eventuele nieuwe coronagolf wederom tot grote problemen zou kunnen leiden.
Maatregelen
Arbeidsmarkteconomen zien verschillende oplossingen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken: deeltijdwerkers meer werkuren laten draaien, werknemers uit het buitenland overhalen en zowel kinderopvang als belastingkortingen goedkoper maken. Toch is het vinden van een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt “erg lastig”, erkent hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. “Aan de dingen die je wel kunt doen, zitten lastige of ongezellige kanten, terwijl er ook niet altijd steun is voor een maatregel. We ondergaan momenteel de effecten van de krapte, maar er is weinig concrete actie.”