Slaapproblemen door personeelstekort
maandag 23 mei 2022
Het tekort aan werknemers zorgt niet alleen voor problemen binnen bedrijven, maar ook bij ondernemers zelf. Een kwart van hen zegt door de eindeloze zoektocht naar nieuwe medewerkers te kampen met slapeloze nachten, blijkt uit de MKB Werkgeversmonitor van hr-ondersteuner Please.
De arbeidsmarkt is ontzettend krap: in het eerste kwartaal van dit jaar stonden er 133 vacatures open tegenover 100 werklozen. Een forste stijging ten opzichte van drie maanden eerder, toen het aantal vacatures nog 106 tegenover 100 werklozen betrof. Het aantal vacatures is in een kwartaal tijd namelijk met 59.000 gestegen, terwijl het aantal werklozen juist met 32.000 is gedaald.
Ondernemers proberen op allerlei manieren ervoor te zorgen dat het werk binnen hun organisatie op normale kracht kan blijven doorgaan. Ruim twee op de vijf (42 procent) is zelf meer gaan werken, terwijl ruim één op de vijf (22 procent) meer is gaan vragen van het personeel. Een relatief laag percentage (11 procent) schakelt extern hulp in bij de zoektocht naar nieuwe werknemers, terwijl 13 procent geen maatregelen neemt en klanten simpelweg ‘nee’ verkoopt.
Uitdagingen
Is er eenmaal een medewerker gevonden, dan ontstaat er een nieuwe uitdaging. Ruim een derde (35 procent) van de mkb’ers zegt dat het inwerken van nieuw personeel veel tijd kost — tijd die er volgens één op de vijf ondernemers eigenlijk helemaal niet is, met als gevolg dat sommige werknemers na een paar maanden alweer hun werkplek verlaten wegens een gebrek aan begeleiding en aandacht.
Het behouden van personeel is voor werkgevers sowieso een van de grootste uitdagingen in deze tijden van een krappe arbeidsmarkt. Liefst zeven op de tien medewerkers zou namelijk openstaan voor een functie elders, blijkt uit onderzoek van Randstad. Bijna de helft van de werknemers denkt bovendien snel nieuw werk te vinden als ze hun huidige baan zouden verliezen.