Heeft de hybride forens de toekomst?
dinsdag 7 juni 2022
Voordat corona ons werkzame leven totaal op z’n kop zette, ging het grootste gedeelte van de werknemers braaf elke dag naar kantoor op een locatie elders. De reistijd varieert voor forenzen van een half tot soms wel meer dan twee uur. Wie een verzoek deed om één of twee dagen thuis te werken werd meestal vreemd aangekeken. Zo’n verzoek werd vaak botweg geweigerd, omdat werd gedacht dat we thuis minder productief zijn. Inmiddels is het tegendeel bewezen, alhoewel de filedruk inmiddels weer als vanouds is.
We zijn inmiddels gewend aan het hybride arbeidsmodel. Het thuiskantoor is zo ingericht dat we daar ook gemakkelijk een halve week kunnen werken zonder dat dit ten koste van de productiviteit gaat. Toch staan we al dan niet met ergernis in de file als we met de auto naar het werk gaan. Wie dagelijks met de trein gaat heeft geen last van files. Bovendien heeft de forens die met de trein gaat de beschikking over een hybride vervoersmodel. Al decennia lang mag de vouwfiets namelijk gratis mee in de trein. Hoewel er wel bepaalde voorwaarden aan zijn verbonden is dit een uitkomst voor forenzen die net even wat extra kilometers moeten afleggen om na de treinreis op kantoor te komen.
Een hybride reismodel kan ook voor de forens die met de auto een uitkomst zijn. Je ziet het echter niet of nauwelijks dat de automobilist het laatste stuk met de fiets naar kantoor gaat. Het kan de ultieme oplossing zijn voor de overvolle binnensteden als er aan de rand van de stad een plek is waar je je auto kunt parkeren en de laatste kilometers per fiets kunt afleggen. Een fietsendrager achterklep is hiervoor het middel om je stadsfiets op kwijt te kunnen. Deze heb je in verschillende formaten, zodat er één of meerdere fietsen op passen. Op stevige modellen kun je makkelijk je e-bike plaatsen.
Bij een fietsendrager achterklep wordt vaak alleen gedacht aan recreatief gebruik. Natuurlijk wordt de fietsendrager hiervoor enorm veel gebruikt. Omdat de Nederlandse bevolking de laatste twee decennia aan het vergrijzen is, ligt het ook voor de hand dat deze groep verschillende plekken in heel Nederland per fiets verkend. Een fietsendrager op de achterklep is dan reuze handig. Je rijdt met de auto naar de plaats van bestemming, tilt de fiets van de drager en de tocht kan beginnen. Voor deze groep fietsers is het hybride vervoersmodel eigenlijk heel vanzelfsprekend.
Deze fietsendrager op de achterklep kan dus voor forensen een uitkomst zijn. Het is een uitstekend alternatief als je geen trekhaak hebt en geen fietsen op je dak wilt of kunt monteren.
Carpoolen
Zelfs bestaat de mogelijkheid om minimaal twee fietsen op zo’n fietsendrager te vervoeren. Dus als je dagelijks met je collega aan het carpoolen bent kan deze zijn of haar fiets ook op de drager zetten. Zo blijf je niet alleen goed in conditie maar heb je ook gezelschap tijdens je fietstocht naar kantoor. Het blijft echter de vraag of deze hybride vorm van vervoer naar het werk de toekomst heeft.