Management doet ‘te weinig’ tegen discriminatie op de werkvloer
woensdag 15 juni 2022
Bijna een op de zes Nederlanders heeft op de werkvloer weleens te maken met discriminatie, meldt de Nationale Vacaturebank na een onderzoek onder 2.500 werknemers, werkgevers en werkzoekenden. Toch wordt er maar zelden actie ondernomen.
Discriminatie op de werkvloer uit zich volgens het onderzoek met name in het krijgen van negatieve opmerkingen of een ongelijke behandeling. Nog eens 12 procent zegt iemand te kennen die te maken heeft (gehad) met discriminatie of heeft het daadwerkelijk op de werkvloer zien gebeuren.
In nog geen 40 procent van de gevallen wordt er melding gemaakt van het incident. In de meeste gevallen wordt er dus ook geen actie ondernomen. “Bij bijna één op de drie meldingen van discriminatie was het een collega die actie ondernam”, zegt Sharita Boon, zakelijk directeur van DPG Recruitment, tegenover RTL Nieuws. Zij vindt dat het management zich nadrukkelijk achter de oren moet krabben. “Zij zijn verantwoordelijk voor een werkklimaat waarin het geven van feedback normaal is en waar op de juiste manier wordt gehandeld wanneer het nodig is.”
Slechts 17 procent van de 2.500 respondenten verwacht dat discriminatie op de werkvloer in de komende jaren gaat afnemen. Zorgwekkend, vindt Boon. “Juist in deze tijd waarin er steeds meer taboes worden doorbroken en de ‘zwijgcultuur’ steeds verder afbrokkelt.”
Sollicitatie
Een nog grotere groep werknemers heeft nog voordat zij op de werkvloer aan de slag mogen al te maken met discriminatie. Meer dan de helft van de Nederlanders zegt namelijk ooit te zijn gediscrimineerd tijdens het solliciteren — op basis van afkomst of uiterlijk, maar ook op basis op leeftijd. Andere genoemde vormen van discriminatie zijn die op basis van naam (22 procent), geslacht (18 procent) of op basis van seksuele voorkeur (3 procent).