Meer uren werken kan, maar relatief weinig in Limburg
maandag 13 juni 2022
De arbeidsmarkt is krap, dus zoeken werkgevers naar manieren om ondanks personeelstekorten toch zoveel mogelijk op volle toeren te kunnen blijven draaien. Parttimers meer uren laten werken is hierbij een van de opties, al liggen hiervoor in de ene provincie meer mogelijkheden dan in de ander.
De krapte op de arbeidsmarkt heeft een recordhoogte bereikt — per 100 werklozen staan er 133 vacatures open — maar er zijn genoeg mensen die nog tot de markt zouden kunnen toetreden. Het aantal Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar dat momenteel werkloos is of onderbenutte deeltijders zijn, is in de ene provincie echter groter dan in de ander, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Met name boven de rivieren is het zogeheten onbenut arbeidspotentieel relatief hoog. Groningen voert de ranglijst aan met 11,6 procent van de totale bevolking tussen 15 en 75 jaar, gevolgd door de provincies Noord-Holland (11,1 procent) en Zuid-Holland (10,8 procent). In het zuiden van het land is het onbenut arbeidspotentieel het laagst. Zo is het percentage in Limburg 9,2 procent, terwijl het onbenut arbeidspotentieel in Zeeland en Noord-Brabant (beiden 8,5 procent) nóg lager is.
Vaals
Ook op gemeenteniveau is er een groot verschil tussen het noorden en zuiden van het land. De gemeenten Groningen (14,0 procent), Delft (13,9 procent) en Wageningen hebben volgens het CBS het hoogst onbenutte arbeidspotentieel, terwijl deze in de Brabantse gemeenten Hilvarenbeek (6,7 procent) en Reusel-De Mierden (6,9 procent) juist het laagst is. In Limburg is het onbenut arbeidspotentieel in de gemeenten Vaals (13,2 procent) en Maastricht (12,5 procent) het hoogst, daar waar er in Eijsden-Margraten (7,4 procent), Gulpen-Wittem en de gemeente Maasgouw (beiden 7,7 procent) relatief weinig werklozen en onderbenutte deeltijders te vinden zijn.