Op de motor naar werk: Het motor theorie examen, voordelen en meer!
zondag 12 juni 2022
Steeds meer mensen kiezen ervoor om met de motor naar het werk te gaan. Dat is dan ook niet vreemd. Een motor biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van een auto die we hier zullen bespreken. Ook kijken we naar het motor theorie examen, dat er net wat anders uitziet dan het geval is voor de auto. Lees snel verder voor meer informatie!
Onderweg op de motor
Veel mensen hebben een auto van de zaak. Waar minder mensen van op de hoogte zijn, is dat een motor van de zaak ook een mogelijkheid is. Toegegeven, motorrijden is niet voor iedereen weggelegd. Aan de andere kant zijn er ook fanatiekelingen genoeg die niets liever doen dan van de vrijheid genieten die een motor met zich meebrengt. Als je al een motorrijbewijs hebt, ligt het erg voor de hand dat je deze ook gebruikt als vervoer naar het werk. Mocht dit niet het geval zijn, is het verstandig om je eerst te verdiepen in het motor theorie examen. Zoals je je misschien kan voorstellen, gaat het er daar namelijk net wat anders aan toe in vergelijking met de examens voor de auto.
Het motor theorie examen
Het motor theorie examen bestaat in totaal uit 50 vragen. Daarnaast zijn er ook twee testvragen die niet meetellen voor je officiële score. Ook als nog moet beginnen met leren en oefenen is het goed om te weten dat je in totaal maar zes fouten mag maken. Voor je theorie examen motor kun je onder andere oefenen door online oefenexamens te maken. Zo weet je niet alleen precies wat je kan verwachten, maar krijg je ook directe feedback op je antwoorden. Zo weet je precies aan welke onderdelen je nog wat meer aandacht moet besteden. Ook als je al een autorijbewijs hebt, of een rijbewijs B zoals dit wordt genoemd, moet je het motor theorie examen halen.
Theorie en praktijkexamens
Het grootste verschil tussen een autorijbewijs, of rijbewijs B, en een motorrijbewijs zijn de praktijkexamens. Voor de motor moet je namelijk twee aparte praktijkexamens afleggen. De eerste hiervan gaat over voertuigbeheersing. Deze wordt afgenomen op een afgesloten terrein. Daarnaast is er ook een praktijkexamen verkeersdeelneming waarbij je wel de weg op gaat. In de meeste gevallen kan je het eerste praktijkexamen al afleggen zonder je theorie gehaald te hebben. Dat komt omdat je hierbij nog niet aan het verkeer deelneemt. Er zijn hier echter wat uitzonderingen op, die afhankelijk zijn van een aantal aspecten. Het gaat hierbij om je leeftijd, of je al een motor of autorijbewijs hebt en het soort motorrijbewijs dat je wilt halen.
Verschillende motorrijbewijzen
In Nederland hebben we namelijk drie verschillende soorten motorrijbewijzen. Dit is het A rijbewijs, A1 rijbewijs en het A2 rijbewijs. Dit heeft alles te maken met hoe zwaar de motor is. Ook je leeftijd speelt hierbij een rol. Het A1 rijbewijs is voor de lichtste motoren. Hiervoor mag je het motor theorie examen afleggen als je 17 bent. Het praktijkexamen mag je pas afleggen als je 18 bent. Het A2 rijbewijs voor de middelzware motor mag je halen vanaf je twintigste. Het A rijbewijs is voor de zwaarste motoren en mag je halen als je 22 jaar oud bent. De motor theorie examens zijn overigens hetzelfde voor al deze rijbewijzen. Tenslotte is het goed om te weten dat er uitzonderingen gelden voor de leeftijden van deze rijbewijzen als je al een lichter motorrijbewijs hebt.
De voordelen van motorrijden
In plaats van het openbaar vervoer of de auto te pakken naar werk, is een motor dus ook een goede optie! We hadden het er eerder al even over gehad dat een motor van de zaak ook een optie is. Dit kan ook fiscaal een voordeel bieden. Daarnaast is de kans groot dat je sneller met een motor op het werk bent dan met de auto als je veel files tegenkomt. Alhoewel dit niet in de wet vastgelegd staat, rijden motorrijders vaak op de meest linkerbanen tussen de auto's door. Dit is overigens meer een gedragscode dan een regel.
Niet voor iedereen
Tenslotte zijn we ons er ook van bewust dat een motor en motorrijden niet voor iedereen is weggelegd. Zo kunnen er ook veel nadelen aan vast zitten. Je bent als motorrijder bijvoorbeeld kwetsbaarder op de weg. Ook heeft het weer een grotere invloed op je dan het geval is met een auto. De mensen die graag motorrijden doen dit dan voornamelijk ook voor het gevoel van vrijheid dat het geeft en niet om allerlei praktische aspecten. Wat je eigen voorkeur ook is, je bent nu helemaal op de hoogte van het motor theorie examen, de voordelen van motorrijden en meer!