Werkgevers hebben grote moeite met het behouden van medewerkers
dinsdag 7 juni 2022
Het aantal werkgevers dat moeite ondervindt om medewerkers binnen de organisatie te houden is in een jaar tijd ruim verdubbeld. De verwachting is dat dit aantal nog verder zal toenemen. “Werknemers hebben nu de macht in handen.”
Bijna de helft van de werkgevers (46 procent) zegt het behouden van medewerkers een lastige uitdaging te vinden, blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder tweeduizend HR-professionals. Een jaar eerder was dit percentage slechts 21 procent. HR-professionals vrezen dat de uitdaging volgend jaar nog groter zal zijn, waardoor het percentage naar verwachting zal toenemen naar 58 procent.
De resultaten geven aan dat organisaties met betrekking tot het behouden van werknemers gedurende de pandemie “misschien wat laks zijn geweest”, zegt Hans van der Spek, manager bij Berenschot. “Gedurende de pandemie bleef iedereen op zijn plek zitten, maar nu lijkt de macht wat meer in handen te liggen van de werknemer die ondanks onzekere economische omstandigheden bereid is om van baan te wisselen.”
Recruitment
In een poging de werknemer binnenboord te houden gaan HR-professionals het gesprek aan met medewerkers (55 procent), besteden zij meer aandacht aan flexibele arbeidsvoorwaarden (43 procent) en intensiveren zij opleidings- en loopbaanprogramma’s (41 procent). Het aantal organisaties dat speciale acties onderneemt om werknemers te behouden is in een jaar tijd verdubbeld, van zestien procent naar één op de drie.
Niet iedere speciale actie wordt echter met gejuich ontvangen. Zo is er veel kritiek op een bonus van SuitSupply (Maastricht) ter waarde van 4.000,- euro die wordt uitgekeerd aan werknemers die een nieuwe collega aandragen. Arbeidsmarktexperts beweren dat zulke hoge bonussen niet werken, terwijl het aantrekken van nieuwe medewerkers niet de taak van de werknemer, maar van de werkgever zou moeten zijn.