Aantal thuiswerkuren meer dan verdubbeld
woensdag 27 juli 2022
Het aantal uren dat werkend Nederland besteedt aan thuiswerken is ruim verdubbeld ten opzichte van vóór de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Toch blijft thuiswerken voor de meeste werknemers geen optie.
Daar waar Nederlanders in 2019 nog gemiddeld drie uur per week vanuit huis werkten, is dat aantal in ruim twee coronajaren meer dan verdubbeld naar 6,5 uur. De stijging is vooral zichtbaar onder mensen met een kantoor- of managementfunctie, hogeropgeleiden en werknemers die met het openbaar vervoer naar het werk reizen.
Ongeveer de helft van de tweeduizend respondenten geeft aan niet thuis te kunnen werken vanwege de aard van de werkzaamheden. Degenen die dat wél kunnen, verwachten in de toekomst gemiddeld zes uur per week thuis te zullen werken. Dit zal met name gebeuren op dinsdagen en donderdagen, oftewel de dagen die net als vóór de pandemie het populairst zijn om naar de fysieke werkplek te reizen.
Kosten
Wie regelmatig vanuit huis blijft werken, moet vooralsnog rekening blijven houden met toenemende kosten. Door de stijging van onder meer de energietarieven en consumentenprijzen is thuiswerken gemiddeld de helft duurder geworden, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Met name aan het elektriciteit-, water- en gasverbruik wordt momenteel meer geld uitgegeven dan vóór de coronacrisis.