Dit zijn de best betaalde bijbaantjes
woensdag 6 juli 2022
Werkzoekenden zijn gewild, dus kunnen zij het zich bij het sollicitatiegesprek steeds vaker veroorloven om de stoute schoenen aan te trekken en wat meer salaris te vragen. Met name het uurloon van bijbaantjes als keukenhulp en host(ess) is als een gevolg van de personeelskrapte en de nood naar verse krachten fors gestegen, blijkt uit onderzoek van RTL Z.
Een werkgever die op korte termijn extra hulpkrachten nodig heeft, is bereid om hiervoor extra geld uit de kas te trekken. Dit gebeurt met name in de horeca, blijkt uit een rondgang van RTL Z. Het maximale uurloon voor een bijbaan in de bediening bedroeg in juni 2020 nog zo’n twaalf euro, maar inmiddels is dat bedrag gestegen naar gemiddeld 21 euro per uur.
Vooral keukenhulpen mogen fors meer salaris dan gebruikelijk op hun rekening bijschrijven (23 euro bruto per uur). Sitecrew (17,25 euro), hosts en hostesses (16,10 euro), verhuizers (15,52 euro) en klantenservicemedewerkers (15,01 euro) kunnen ook op een bruto uurloon rekenen dat fors boven het wettelijk minimumloon ligt, dat normaliter en afhankelijk van de leeftijd tussen de 11 en 4 euro bedraagt. “De meeste jongeren gaan niet meer met een cv onder de arm langs een horecazaak”, merkt Niels Arntz, oprichter van zzp-platform Temper, tegenover RTL Nieuws. “Ze willen meer vrijheid en zelf kunnen invullen waar en wanneer ze werken.”
Uitzendbureau Tempo Team ziet dat jongeren met name warmdraaien voor bijbaantjes in de horeca en bij retailbedrijven. Banen achter de bar of in de bediening zijn het meest in trek, maar ook die van verkoper, oppas of schoonmaker. De hoogte van de salaris is hierbij de belangrijkste factor om een bijbaan wel of niet aan te nemen; een laag salaris wordt door werkzoekenden zelfs als de grootste afknapper gezien.
Kinderarbeid
Eerder onderzoek van RTL Nieuws wees al uit dat werkgevers in hun zoektocht naar verse krachten steeds vaker uitkomen bij tieners van 13 of 14 jaar. Met name bij supermarkten, folderbezorging of oppaswerk is 13 steeds vaker het nieuwe 16, mits zij zich uitsluitend bezighouden met licht niet-industrieel werk. Het inzetten van jonge tieners gaat echter niet zonder gevaren. “Het wordt op deze manier snel kinderarbeid,” waarschuwt hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen. “Door de krapte onder het oudere personeel verschuiven er namelijk steeds meer taken naar de jongeren, waardoor het beroep op jonge mensen alsmaar toeneemt.”