Horecamedewerkers gaan steeds vaker hun eigen weg
woensdag 20 juli 2022
Het aantal horecamedewerkers dat ontslag neemt en zich vervolgens laat inhuren als zzp’er neemt in rap tempo toe, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat is over het algemeen goed nieuws voor hun portemonnee, maar minder goed nieuws voor horecabazen die al volop worstelen met personeelstekorten.
Niet meer in loondienst bij één werkgever, maar zelfstandig verder als kok, keukenhulp of barista bij welke werkgever dan ook die bereid is jou in te huren. Het aantal inschrijvingen van starters in de horeca is dit kalenderjaar flink aan het stijgen. In januari was er nog sprake van een stijging van 219 starters, maar in juni is die toename bijna verdrievoudigd naar 819 starters.
Het merendeel van deze groep bestaat uit starters die een eenmansbedrijf zijn begonnen en zich voortaan laten inhuren als bijvoorbeeld zelfstandig kok of barista. In de meeste gevallen blijkt dit op financieel gebied een verstandige beslissing: het uurloon van een zelfstandige ligt soms ruim boven de 20 euro, waardoor het inkomen in sommige gevallen met maar liefst 50 procent kan stijgen. Een andere aantrekkingsfactor van de overstap van loondienst naar een carrière als zzp’er is het belastingstelsel, die dusdanig is ingericht dat zzp’ers de eerste jaren nauwelijks iets hoeven af te dragen van het uurloon dat zij ontvangen.
Kosten
Werkgevers in de horecasector zien de trend met lede ogen aan. Het huidige en toch al krappe personeelsbestand staat op de tocht, terwijl niet iedere werkgever het zzp-loon kan of wil ophoesten. Een positieve, financiële meevaller is dat de kosten per gewerkt uur in de horeca het afgelopen kalenderjaar met 9,6 procent zijn gedaald: er werden weliswaar veel meer uren gewerkt (een toename van 11,8 procent), maar de loonkosten stegen met slechts 1 procent nauwelijks mee.