Nooit meer een nulurencontract
vrijdag 8 juli 2022
Het einde van onzekere oproepcontracten zoals het nulurencontract is in zicht. Zelfstandigen mogen in de plaats hiervan binnenkort op een vast basiscontract rekenen dat hen meer duidelijkheid en zekerheid geeft over inkomen, vakantiedagen en werktijden, kondigt het kabinet aan.
De kabinet kondigt na adviezen van de commissie-Borstlap en de Sociaal-Economische Raad (SER) grote stappen aan in de strijd tegen de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Flexibel werk blijft mogelijk, maar uitgangspunt wordt dat structureel werk “in principe wordt georganiseerd op basis van arbeidsovereenkomsten over onbepaalde tijd”. De belangrijkste maatregel is het opheffen van onzekere oproepcontracten zoals het nulurencontract met als doel werknemers meer duidelijkheid en meer sociale zekerheden te bieden.
De exacte details van de maatregelen moeten nog worden vastgelegd, maar duidelijk is dat zelfstandigen met een laag uurtarief voortaan als een vaste werknemer moeten worden behandeld, mits de werkgever kan aantonen dat er écht sprake is van zelfstandigheid. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat kwetsbare zelfstandigen beter beschermd zijn en basale werknemersrechten krijgen, waaronder ontslagbescherming en de mogelijkheden tot vakantiedagen en een pensioen.
Zekerheid
Tegelijkertijd zullen oproepcontracten verleden tijd worden. Werkgevers worden op dit moment al verplicht om iemand na maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar een vast contract te bieden, maar zodra de desbetreffende werknemer in dienst is, begint de teller opnieuw te lopen. Het kabinet zegt met de nieuwe maatregelen een einde te maken aan deze “draaideurconstructies”. Oproepcontracten zullen niet meer tot de mogelijkheden behoren, waardoor werknemers voortaan op zijn minst enige zekerheid krijgen over het minimaal aantal uren dat zij zullen werken.
Totaalpakket
Vakcentrale VCP en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tevreden met de geplande maatregelen. Toch waarschuwen laatstgenoemden dat niet enkele, maar álle adviezen van de SER moeten worden gevolgd, inclusief voor werkgevers belangrijke zaken zoals doorbetaling bij ziekte voor mkb-bedrijven en deeltijd-WW.