Dit zijn jouw nieuwe arbeidsrechten
maandag 1 augustus 2022
Een regelmatig werkrooster, een uitgebreide informatieplicht en een gratis opleiding in de tijd van de baas: zomaar een paar wijzigingen die dankzij een nieuwe Europese richtlijn vanaf vandaag voor iedere werknemer gelden. Dit zijn de belangrijkste veranderingen op een rijtje.
De nieuwe Europese richtlijn fungeert als extra juridische bijsluiter op het arbeidscontract. Het is iets waar werknemers zich altijd op kunnen beroepen zonder dat dit ten koste gaat van een baan. Het voornaamste doel van de nieuwe wet is om arbeidsvoorwaarden voor werknemer én werkgever duidelijk op een rijtje te zetten zodat negatieve verrassingen op voorhand kunnen worden voorkomen.
Tweede baan
Een van de aanpassingen heeft betrekking op een mogelijke tweede baan of vrijwilligerswerk. In veel arbeidsovereenkomsten staat dat werknemers hiervoor toestemming van hun werkgever moeten hebben, maar in de nieuwe situatie moeten werkgevers voortaan alleen een goede reden geven als ze dit verzoek willen weigeren. Denk hierbij aan een mogelijk belangenconflict of bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie.
Werkrooster
Een tweede wijziging betreft het verzoek tot een regelmatig werkrooster. Een werknemer kan al volgens de wet zijn of haar werkgever na enige werktijd vragen om een vast aantal uren of een vast contract, maar dit verzoek wordt dankzij de nieuwe richtlijn juridisch steviger: reageert de werkgever niet binnen een maand op het verzoek, dan wordt deze automatisch ingewilligd. Het verzoek kan voortaan ook worden gedaan indien een werknemer te maken heeft met een zeer onregelmatig werkrooster dat slechts op de korte termijn bekend is gemaakt.
Betaalde scholing
Werkgevers zijn volgens de nieuwe richtlijn verplicht om de scholing die voor werknemers noodzakelijk is om het beroep uit te oefenen volledig te vergoeden. De scholing moet bovendien voor zover mogelijk onder werktijd kunnen worden gevolgd, dus in de tijd én op kosten van de baas.
Ouderschapsverlof
Een laatste belangrijke wijziging heeft betrekking op de aanvraag van ouderschapsverlof. Deze moet namelijk vanaf 2 augustus minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk bij de werkgever binnen zijn. Het verzoek mag alleen door de werkgever worden geweigerd indien de kritieke werkzaamheden binnen het bedrijf in gevaar zouden komen. Dit moet echter vier weken voordat het verlof zou moeten ingaan met de desbetreffende werknemer worden gecorrespondeerd.