Forse kritiek na oproep tot hogere lonen
vrijdag 19 augustus 2022
Verhoog de lonen om zo de koopkracht van burgers zoveel mogelijk op peil te houden, luidt een nieuwe oproep van het kabinet aan werkgevers. Die oproep is met name in de horecasector in het verkeerde keelgat geschoten.
Stijgende energieprijzen, consumentenprijzen én brandstofprijzen. Het zit Nederlandse huishoudens op dit moment financieel niet bepaald mee. Het kabinet merkt dat het voor gezinnen steeds moeilijker wordt om financieel rond te komen. Een oplossing op de korte termijn zou vooral bij de werkgevers liggen, mits zij bereid zijn om de salarissen zo snel mogelijk te verhogen.
Minister Van Gennip (Sociale Zaken) sprak eerder deze week van “uitzonderlijke tijden die vragen om uitzonderlijke zaken”. Het is niet de eerste keer dat het kabinet een dergelijke oproep aan werkgevers doet, maar de minister merkt desalniettemin dat er nog genoeg ruimte is om de salarissen te verhogen. “Hier en daar zie je ook wel dat de lonen stijgen, maar het houdt geen gelijke tred met de prijsstijgingen. We hebben echt een groot probleem als je hoort dat mensen boodschappen terugleggen als ze bij de kassa komen omdat ze het niet kunnen betalen.”
Vliegwiel
De oproep is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Tilburg University, denkt dat loons- en prijsverhogingen elkaar juist in de hand zouden werken. “Ze werken als een vliegwiel. De oplossing zit veel eerder in een belastingverlaging en een terugkeer naar het poldermodel. Alle partijen moeten om de tafel en hun eigen belangen opzij zetten voor het algemeen belang.”
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet eveneens niets zitten in een eenzijdige loonsverhoging, onder meer omdat hier er in de afgelopen CAO-onderhandelingen al op zou zijn ingespeeld met een loonsverhoging van 3,4 procent per 1 april en een tweede verhoging van 2 procent per 1 januari 2023. De oplossing ligt volgens de KHN ook in een belastingverlaging, terwijl de belangenvereniging ook voorstander is van een betere inrichting van de uitbetaling van heffingskortingen én een lager tarief voor de inhoudingen op de lonen.
Ontwrichting
De voorzitter van KHN, Robèr Willemsen, liet vorige week al weten dat consumentenprijzen gigantisch zouden worden als de horeca hogere lonen zou gaan hanteren. De reactie volgde op de razendsnelle zoektocht van GGD’s naar in totaal 13.000 medewerkers voor de nieuwe vaccinatiecampagne. De lonen bij de GGD’s zouden namelijk fors hoger liggen en voor “ontwrichting” en “onrust” zorgen op de arbeidsmarkt.