Horeca en winkels boos over ‘oneerlijke lonen’ GGD
vrijdag 12 augustus 2022
De snelle zoektocht van GGD's naar in totaal 13.000 medewerkers voor de nieuwe vaccinatiecampagne dit najaar zorgt voor onrust en ontwrichting op de arbeidsmarkt, zeggen brancheorganisaties in de retail en horeca. De lonen zouden bij de GGD's namelijk “fors hoger” ligger. In de realiteit lijkt dit echter mee te vallen.
Er wordt dit najaar weer geprikt, dus zijn er wederom medewerkers nodig om de campagne en het zetten van de verwachte 700.000 prikken per week probleemloos te laten verlopen. Dertienduizend om precies te zijn, variërend van prikzetters tot helpdesk- en administratieve medewerkers. Deze veelal jonge medewerkers moeten in korte tijd ergens vandaan komen, maar waar?
Uit de horeca, retail en bij reisorganisaties, vrezen brancheorganisaties. Het personeelstekort is daar al nijpend, terwijl de vaccinatiecampagne ook nog eens plaatsvindt tijdens de maanden in aanloop naar de feestdagen waarin de meeste omzet wordt gemaakt. Brancheorganisatie INretail noemt de zoektocht van de GGD’s naar nieuwe werknemers ontwrichtend en vreest dat het moeilijk zal gaan worden om winkels open te houden. “We vissen in dezelfde vijver; zij zoeken voor functies als gastheer of -vrouw bijvoorbeeld jongeren en studenten”, zegt een woordvoerder. “Dat zijn mensen die ook in de winkel zouden kunnen staan.”
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt zelfs van “oneerlijke concurrentie”. Voorzitter Robèr Willemsen noemt het onterecht dat GGD-personeel “fors betaald wordt van ons belastinggeld” en claimt dat consumentenprijzen “gigantisch” zouden zijn als de horeca ook zulke lonen zou gaan hanteren.
Salaris
Het loon van de nieuwe lichting GGD-medewerkers lijkt echter reuze mee te vallen, concludeert NRC na het bestuderen van de desbetreffende vacatures bij uitzendbureaus. De functie medewerker klantenservice betaalt 10,28 euro per uur, een bedrag dat nipt boven het minimumuurloon voor een 40-urige werkweek ligt (10,14 euro per uur). Administratief medewerkers verdienen ongeveer 13 euro per uur, terwijl de zogeheten prikzetters wel relatief hoog cashen (16,54 euro per uur, exclusief eventuele avond- of zondagstoeslagen).
Maatschappelijk
Een woordvoerder van het overkoepelende GGD GHOR Nederland zegt de zorgen van horecaondernemers en winkeliers te begrijpen, maar benadrukt dat GGD’s zelf nou eenmaal ook personeel moeten proberen te vinden op de krappe arbeidsmarkt. Daarnaast zou niet het loon, maar de mogelijkheid tot maatschappelijk relevant werk de doorslaggevende factor moeten zijn in de keuze voor een functie tijdens de komende vaccinatiecampagne.