In opkomst: groene arbeidsvoorwaarden
woensdag 17 augustus 2022
Zonnepanelen, een goedkope lening om het huis te isoleren of een elektrische fiets van de zaak. Groene arbeidsvoorwaarden worden steeds populairder bij werkgevers én werknemers, constateert werkgeversvereniging AWVN.
Groene arbeidsvoorwaarden zijn hot. Een groeiend aantal werkgevers neemt zogeheten klimaatfondsen in hun cao op waarmee werknemers worden gestimuleerd en de mogelijkheid krijgen om hun huis te verduurzamen, merkt AWVN. De trend doet zich met name voor bij grote bedrijven als AFAS Software, waar werknemers na de zomer maximaal 25.000,- euro tegen een rente van 2,9 procent over tien jaar mogen lenen om hun koophuis te verduurzamen.
Het IT-bedrijf is de nieuwste naam in een lijst van werkgevers die zich steeds meer richten op zulke groene arbeidsvoorwaarden. Zo hield ABN Amro afgelopen jaar al een pilot waarin werknemers 1000,- euro konden krijgen voor verduurzaming van het koophuis. De lening bleek zo populair dat er een wachtrij ontstond. Een ander voorbeeld is de ANWB, waar werknemers die per fiets of OV naar het werk reizen een hogere reiskostenvergoeding krijgen dan collega’s die met de auto naar het kantoor komen, terwijl iedere werknemer ook nog eens recht heeft op een zogeheten duurzaamheidsbudget van 700,- euro per jaar.
Een nieuwe werkgever die zich per 2023 aan de lijst zal voegen is Achmea. Volgens de nieuwe cao krijgt iedere werknemer een klimaatbudget van 2.500,- euro dat binnen drie jaar kan worden besteed aan producten of diensten die een bijdrage leveren aan verduurzaming en een verbetering van het klimaat. Denk hierbij aan het aanschaffen van een elektrische fiets, een energiezuinig huishoudelijk apparaat of het isoleren van de woning.
Aantrekkingskracht
Het invoeren van groene arbeidsvoorwaarden lijkt voor bedrijven een ideale oplossing in de zoektocht naar nieuw personeel. Duurzaamheid ontpopt zich namelijk vooral bij jonge medewerkers steeds meer tot een bepalende factor bij het kiezen van een baan. Onderzoek leert zelfs dat jongeren bereid zijn om gemiddeld vijf procent van hun brutosalaris af te staan mits dit bedrag door het bedrijf op het gebied van duurzaamheid wordt besteed, bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen.