‘Verplichte make-up voor vrouwelijke medewerkers is discriminatie’
woensdag 31 augustus 2022
Vrouwelijke medewerkers die bij cosmeticaketen Rituals verplicht make-up moeten dragen en mannelijke medewerkers niet? Discriminatie, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. De uitspraak is niet bindend, maar kan desalniettemin gevolgen hebben voor de stijl- en kledingvoorschriften van andere bedrijven.
Waarom moet ik wel verplicht make-up dragen en mijn mannelijke collega’s niet, vroeg een oud-werknemer van cosmeticaketen Rituals zich af. Ze spande een zaak aan bij het College voor de Rechten van de Mens. Met succes: Rituals mag onder het mom van seksediscriminatie niet meer verschillende eisen stellen aan mannelijke en vrouwelijke medewerkers.
Rituals — met ruim 100 winkels in Nederland, waarvan 6 in Limburg — eist niet expliciet in de stijl- en kledingvoorschriften voor personeel dat vrouwen make-up moeten dragen, maar erkent dat de eis wel in de praktijk bestaat. Zo mogen mannen make-up dragen, maar zijn zij daartoe niet verplicht, terwijl vrouwen zonder make-up hierop worden aangesproken. Het College meent dat vrouwelijke werknemers hierdoor “in uiterlijk opzicht zwaarder worden belast”, omdat vrouwen zich voorafgaand aan het werk moeten opmaken. De zwaardere belasting is volgens het College niet te rechtvaardigen, omdat het dragen van make-up “niet noodzakelijk” wordt geacht om in de winkels werkzaamheden uit te voeren.
Niet bindend
Uitspraken van het College zijn in tegenstelling tot die van rechtbanken niet bindend. Toch wordt een soortgelijke uitspraak als deze in ruim 80 procent van de gevallen gevolgd, wat betekent dat meer bedrijven de stijl- en kledingvoorschriften in de toekomst mogelijk op de schop zullen gooien. Rituals geeft overigens aan voorafgaand aan de rechtszaak contact met de vrouw te hebben gezocht en op basis van dit gesprek de voorwaarden al te hebben aangepast.