Wachtrijen en oplopende vertragingen door personeelstekorten
woensdag 10 augustus 2022
Niet alleen grote en kleine bedrijven, maar ook uitvoeringsorganisaties komen handen en voeten tekort. Het gebrek aan (nieuwe) werknemers leidt bij onder meer de Belastingdienst en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) tot lange wachttijden en noodgedwongen aanpassingen aan dagprogramma’s, blijkt uit een rondgang van de NOS.
Wie vandaag naar een baan zoekt, komt steeds meer vacatures van uitvoeringsorganisaties tegen. Zo telt de Belastingdienst op dit moment 1.350 vacatures, gevolgd door de DJI (1.000) en Rijkswaterstaat (547). De Douane heeft op dit moment ‘slechts’ 12 vacatures openstaan, maar kondigt aan dit jaar nog 600 tot 650 posities te zullen openstellen.
Met name het vullen van functies met een specifiek profiel blijkt een hels karwei, meldt de NOS na een rondgang langs uitvoeringsorganisaties. Het UWV kampt bijvoorbeeld met een tekort aan keuringartsen en ICT’ers, terwijl de Douane grote moeite ondervindt bij het invullen van de financiële afdeling. De Belastingdienst heeft juist extra mensen nodig met betrekking tot de nasleep van de kinderopvangtoeslagaffaire. Tegelijkertijd kampen de uitvoeringsorganisaties met een gemiddeld ziekteverzuim dat aanzienlijk is toegenomen ten opzichte van vóór de coronapandemie, met een fors gestegen werkdruk als gevolg.
Wachttijden
Het tekort aan nieuwe medewerkers en de toegenomen werkdruk onder huidige werknemers gaat niet zonder gevolgen. Zo kunnen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) minder aanvragen worden gedaan, met oplopende wachtlijsten als gevolg, terwijl ook de wachttijden bij de BelastingTelefoon behoorlijk oplopen. Daarnaast kan het bij de DJI regelmatig voorkomen dat dagprogramma’s van gedetineerden op de schop moeten.
Drones
De uitvoeringsorganisaties zoeken volgens de NOS op verschillende manieren naar een structurele oplossing. De DJI richt zich bijvoorbeeld op het aanpakken van het hoge ziekteverzuim, terwijl de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een deel van het personeelstekort oplost door het inzetten van drones, kunstmatige intelligentie en cameratoezicht.