Bespioneerde werknemer krijgt fikse schadevergoeding
vrijdag 16 september 2022
Een Limburgs schildersbedrijf moet een ex-werknemer een vertrekpremie van 55.000,- euro betalen wegens het inschakelen van een recherchebureau om de man te laten schaduwen. “Volstrekt buitenproportioneel”, oordeelt de kantonrechter in Roermond.
De rechtspraak werd aangespannen door een man die al sinds 2003 als schilder bij het bedrijf werkte, maar in 2019 last kreeg van schouderklachten. De bedoeling was dat hij een dag minder zou gaan werken, maar dit werd door de werkgever steeds uitgesteld. De klachten waren echter zo hardnekkig dat de man zich later dat jaar ziek meldde, tot ongenoegen van de werkgever die hem opriep vanaf half januari weer aan de slag te gaan. De man zei hiertoe nog niet in staat te zijn — een conclusie die werd gedeeld door bedrijfsarts.
Het schildersbedrijf riep de man een week later wederom op om aan het werk te gaan, terwijl ook het voorstel werd gedaan om het arbeidscontract te ontbinden. De man wees het voorstel af. In maart 2020 werd hij aan zijn schouders geopereerd, met als gevolg dat hij de volgende drie tot zes maanden uit de roulatie zou zijn.
Spionage
Een paar maanden later ontving het schildersbedrijf informatie dat de herstellende schilder thuis werkzaamheden zou verrichten. Het bedrijf schakelde een recherchebureau in om de man thuis te bespioneren. In september ontving de man van zijn werkgever de waarschuwing om weer aan het werk te gaan, maar dit was volgens de bedrijfsarts zolang er sprake was van zowel arbeidsbeperkingen als een arbeidsconflict geen optie. Dit ritueel herhaalde zich tot november 2021 toen de man een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontving. Het UWV verleende in maart 2022 een ontslagvergunning, waarna het bedrijf uiteindelijk de arbeidsovereenkomst opzegde.
Buitenproportioneel
De man stapte vervolgens naar de rechter met als eis het uitbetalen van ontslagvergoedingen, zo’n 140.000,- euro aan inkomensschade, onterecht ontslag en immateriële schade. De man beweerde door het ernstig verwijtbaar handelen van zijn werkgever ook psychische problemen te hebben opgelopen, met als gevolg dat hij volledig arbeidsongeschikt is geraakt.
De ex-werknemer is nu grotendeels in het gelijk gesteld door de kantonrechter in Roermond. De werkgever had volgens de rechter de man in eerste instantie korter moeten laten werken wegens zijn toenemende gezondheidsklachten. De rechter noemt het inschakelen van een recherchebureau “volstrekt buitenproportioneel”, onder meer omdat dit “een ernstige inbreuk” op de privésfeer van de schilder betekende. Het schildersbedrijf moet nu een vergoeding 30.000,- euro ophoesten plus een bedrag van 25.000,- euro aan immateriële schade.