Nederlandse werknemer opnieuw Europees kampioen zitten
woensdag 14 september 2022
Een Europese titel voor Nederland, maar niet bepaald een glorieuze: nergens anders op het continent zitten werknemers zoveel als in ons kleine landje. Het aantal zituren is het afgelopen jaar zelfs verder toegenomen. Vooral juristen en accountants kunnen er wat van, blijkt uit cijfers van onderzoeksorganisatie TNO.
Nederlandse volwassenen tussen de 18 en 64 jaar brachten het afgelopen kalenderjaar gemiddeld 9,6 uur per dag zittend door, schrijft TNO. Werknemers die fulltime werken, zitten gemiddeld iets langer: gemiddeld 10 uur en op een doordeweekse dag zelfs 10,7 uur. Parttimers zitten juist iets minder: gemiddeld 9,3 uur en doordeweeks zo’n 9,7 uur.
Bijna een derde van de bevolking (32 procent) zit meer dan 8,5 uur op een gemiddelde werkdag. Daarmee is Nederland Europees kampioen. Het Europees gemiddelde ligt fors lager en bedraagt ‘slechts’ 12 procent. Het is niet de eerste keer dat Nederland de discutabele titel in de wacht sleept: ook in 2015 en 2017 was dit het geval.
Het aantal zituren is tijdens de coronacrisis zelfs toegenomen. Daar waar fulltime werknemers op een gemiddelde dag in 2019 nog ongeveer 9,7 uur op hun achterwerk zaten, is dat aantal nu dus toegenomen naar gemiddeld 10 uur. Ook thuiswerkers zaten het afgelopen jaar relatief veel: 7,1 uur tijdens het werk en 4,4 uur in vrije tijd. In 2019 bedroegen deze aantallen nog respectievelijk 6,6 uur en 3,3 uur.
Computers
De ene zittende werknemer is de andere niet. Zo zaten juristen het afgelopen jaar relatief het meest (7,6 uur), gevolgd door accountants en software- en applicatieontwikkelaars (beiden 7,5 uur). De meeste zituren werden geboekt in de ICT- en financiële sector: respectievelijk 7,2 en 7,1 uur. Werknemers in de horeca zaten het afgelopen jaar juist het minst (1,5 uur), terwijl medewerkers in de landbouw (2,8 uur) en handel (3,3 uur) ook relatief vaak overeind bleven staan.
Vroegtijdig overlijden
Al dat zitten gaat overigens niet zonder risico's. Sterker nog, de Gezondheidsraad waarschuwt dat langdurig zitten samenhangt met een hoger risico op vroegtijdig overlijden én hart- en vaatziekten, terwijl er ook sterke aanwijzingen zijn voor een verhoogde kans op diabetes, depressieve klachten en bepaalde vormen van kanker. In Nederland geldt dan ook de algemene beweegrichtlijn voor volwassenen om minimaal 150 minuten per week te besteden aan matig-intensieve bewegingen, zoals wandelen of fietsen.