Recordinflatie zet cao-afspraken onder druk
woensdag 7 september 2022
Het is een belofte die begin dit jaar in menig cao-afspraak is opgenomen: lonen die automatisch meestijgen met de prijzen. Nu de prijzen door de recordinflatie omhoog schieten, is het maar de vraag of werkgevers die belofte nog kunnen inlossen. “Als we dit moeten compenseren, is dat het failliet van de sector.”
De inflatie was al hoog in juli (10,3 procent), maar in augustus heeft deze een recordhoogte bereikt van 12 procent. De recordinflatie wordt voor een groot deel veroorzaakt door de hoge energierekening, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo was de energie in augustus maar liefst 151 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.
De verwachting is dat het hoge inflatie voorlopig blijft aanhouden. “Ik durf te wedden dat we in september een nieuw record zullen krijgen”, zegt econoom Han de Jong tegenover BNR. “Vanaf oktober verwacht ik pas enige matiging.”
Failliet
De recordinflatie valt niet alleen consumenten, maar ook werkgevers rauw op het dak. Vooral werkgevers in sectoren die begin dit jaar een cao-akkoord hebben afgesloten, krabben zich nu achter de oren. Met name de afspraak om de lonen automatisch te laten meestijgen met de prijzen staat op de tocht, meldt de NOS.
De schildersbranche is een voorbeeld van een sector waarin werkgevers deze belofte alsnog willen aanpassen. “Een inflatie van meer dan 10 procent had niemand verwacht”, zegt een woordvoerder namens de schildersbedrijven. “Als we dat moeten compenseren, is dat het failliet van de sector. We hebben al te maken met een enorme kostenstijging van het materiaal, iets dat we meestal niet kunnen doorberekenen aan opdrachtgevers. Een dergelijke loonstijging daarbovenop is niet op te brengen.”
Heronderhandelen
De schildersbedrijven willen met de vakbonden aan tafel om een aanpassing van het cao-akkoord te bespreken, maar vakbond FNV gaat daar niet zomaar in mee. “Het is voor ons een belangrijke afspraak en die staat heel duidelijk opgeschreven in de cao”, aldus een woordvoerder. “We gaan met de werkgevers praten, maar je kunt niet als het even tegenzit zomaar afzien van de afspraak.”