Eerder stoppen met werken vaak niet haalbaar
woensdag 4 januari 2023
Bijna zeven op de tien werkende 55-plussers wil graag vóór of uiterlijk op hun 65ste met pensioen, maar slechts een kwart lukt dit daadwerkelijk, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Vooral in de bouw, zorg en horeca bestaat de vrees dat eerder stoppen met werken ondanks de fysieke vermoeidheid niet mogelijk is.
De mens wordt steeds ouder, dus stijgt de AOW-leeftijd telkens een paar maanden mee. Volgend jaar ligt deze op 67 jaar. In 2028 stijgt de leeftijd verder door naar 67 jaar en drie maanden, kondigde minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) onlangs in de Tweede Kamer aan. De stijging is nu al aangekondigd zodat werkenden zich langer kunnen voorbereiden op het feit dat ze later AOW zullen ontvangen.
Voor de meeste werkenden zal het bereiken van de AOW-leeftijd het moment zijn waarop ze stoppen met werken. Veel werkende 55-plussers (69 procent) zouden echter liever vóór of uiterlijk op hun 65ste met pensioen willen gaan, de oorspronkelijke pensioenleeftijd waar men voor een groot deel van hun carrière op had gerekend. Eerder stoppen is echter vaak financieel niet haalbaar, meldt EenVandaag na een rondgang onder 5.600 werkenden tussen de 55 en 67 jaar: slechts een kwart van de respondenten verwacht dat stoppen op hun 65ste gaat lukken, bijvoorbeeld omdat ze gespaard hebben, een regeling op hun werk hebben of omdat ze verwachten een tijdje met minder geld rond te kunnen komen.
Fysiek ‘een beetje op’
Bijna de helft (47 procent) van de 55-plussers denkt hun huidige baan tot hun 67ste prima te kunnen volhouden. Dit zijn vaak ouderen met een kantoorbaan en/of nog veel plezier in hun werk ervaren. Bijna vier op de tien (39 procent) vreest echter dat werken tot de huidige AOW-leeftijd fysiek niet is vol te houden. Dit betreft vooral werknemers in de bouw, zorg of horeca die al op jonge leeftijd zijn begonnen en fysiek ‘een beetje op’ zijn. Een deel van hen vraagt dan ook meer aandacht voor de negatieve kanten van het ouder worden en zet daarom in op minder werkuren, meer vakantiedagen of een minder zware functie.