Filipijnse verpleegkundigen aan de slag in Limburgs ziekenhuis
woensdag 1 maart 2023
Zijn er in Nederland niet genoeg handen aan het bed te vinden, dan zoek je elders. Een zevental verpleegkundigen uit de Filipijnen heeft dinsdag een eerste werkdag gedraaid in het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard-Geleen als onderdeel van een nieuwe strategie om het personeelstekort in de zorg op te lossen. “Iedereen kijkt mee hoe dit project gaat lopen.”
Het project Asian Bridge is dinsdagochtend aan een nieuw hoofdstuk begonnen met de eerste werkdag van zeven verpleegkundigen uit de Filipijnen in het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard-Geleen. Het officieuze begin van het project werd precies een jaar geleden gemaakt, toen een delegatie van Zuyderland Ziekenhuis en het Haaglanden Medisch Centrum naar de Filipijnse hoofdstad Manila en het Indonesische Jakarta afreisde om daar zorginstellingen te bezoeken en er te spreken met potentieel nieuw personeel. Het bezoek was vooral proeven, “maar we werken aan een plan en houden de vaart erin”, meldde een woordvoerder van Zuyderland destijds.
De eerste groep Filipijnse verpleegkundigen is in december in het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen van start gegaan. “Dat gaat tot nu heel goed”, zegt Mirjam van der Mark, projectleider bij Zuyderland. “Het Nederlands spreken lukt prima, maar ze hebben nog wel wat moeite met het dialect. Het niveau van de medische kennis is heel hoog.” Van der Mark zegt dat zowel patiënten als medewerkers “heel tevreden” zijn over de eerste maanden.
Beroepskwalificatie
Deze week zijn zeven nieuwe verpleegkundigen uit de Filipijnen in Limburg aan de slag gegaan, ditmaal in het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard. Het project heeft inmiddels de interesse gewekt van andere ziekenhuizen in Nederland. Donderdag komt een delegatie van vier ziekenhuizen uit onder meer Tilburg en Amsterdam een kijkje achter de schermen nemen. “Iedereen is benieuwd hoe dit project gaat lopen”, zegt Van der Mark.
Overigens krijgen de Filipijnse verpleegkundigen ondanks hun kwalificaties niet direct een BIG-registratie, de beroepskwalificatie voor werken in de zorg, waardoor ze voorlopig nog niet zelfstandig kunnen werken. “In de Filipijnen heb je geen verpleeghuizen of verzorgingshuizen, dus de BIG-registratie maakt het voor hen lastig”, vertelt Van der Mark. “Qua niveau zitten de medewerkers zeker op een zelfde niveau als de Nederlandse collega’s. We proberen ze voor te bereiden op alle toetsvragen die ze krijgen, maar we verwachten dat dat nog tien maanden gaat duren.”