Griepvirus houdt huis op de werkvloer
vrijdag 6 januari 2023
De griepepidemie heeft Nederland in haar greep. Sterker nog, het dreigt op de korte termijn voor een zorginfarct te zorgen, vreest de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Ook Interpolis maakt zich grote zorgen over het alsmaar stijgend aantal ziekmeldingen onder werknemers.
Zo’n 66 op de 100.000 mensen hebben de afgelopen week de huisarts bezocht met griepachtige klachten, waarmee de grens voor een griepepidemie voor de tweede week op rij is overschreden. Ongeveer één op de vijftien Nederlanders heeft momenteel last van koorts, hoesten, kortademigheid of verlies van smaak of reuk. Ziekenhuizen zien het aantal patiënten met influenza oftewel griep eveneens toenemen, terwijl het aantal coronabesmettingen ook weer in lichte mate lijkt te stijgen.
De piek lijkt nog niet te zijn bereikt, omdat het effect van de feestdagen nog niet zichtbaar is. In de loop van de komende dagen wordt duidelijk in hoeverre mensen elkaar tussen kerst en nieuwjaar hebben aangestoken. Arboned, de arbodienst voor het mkb in Nederland, roept vooruitlopend op deze cijfers op om een snotneusprotocol in te voeren, waarbij werknemers worden geadviseerd om regelmatig hun handen te wassen en thuis te blijven indien ze ziek of verkouden zijn. “Uiteindelijk is het belangrijk als werkgever en ook als werknemers om goed op elkaar te letten om zo onnodig verzuim te voorkomen”, aldus de arbodienst.
Langdurige uitval
Het aantal ziekmeldingen in het mkb dreigt door de griepepidemie toe te nemen. Dit terwijl er vorig jaar al sprake was van een sterke stijging. Interpolis meldt dat het aantal ziekmeldingen in 2022 met liefst 39 procent is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het coronavirus speelde hierin een prominente rol, maar ook griep en grote personeelstekorten die zorgden voor een forse werkdruk onder werknemers.
De hoge werkdruk is volgens Interpolis de grootste boosdoener voor langdurige uitval onder werknemers. Ondernemers worden dan ook door de verzekeraar opgeroepen om hierover met het personeel in gesprek te gaan. “Alleen op die manier kan je voldoende een vinger aan de pols houden bij werknemers en kan je op tijd kijken hoe je de werkdruk kan verdelen om langdurige uitval te voorkomen.”