Jongeren worden steeds vaker eigen baas
woensdag 11 januari 2023
De drang naar een zelfstandige carrière wordt alsmaar groter. Vooral jongeren verkiezen steeds vaker een loopbaan als zzp’er boven werken voor een baas, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel (KvK).
De banen liggen door de nijpende krapte op de arbeidsmarkt nog altijd voor het oprapen, maar desondanks neemt het aantal zelfstandig ondernemers gestaag toe. In het derde kwartaal van vorig jaar is dit aantal verder toegenomen naar 1,2 miljoen, meldt het CBS. De groei doet zich met name voor in de zorg- en welzijnssector, maar ook bij commerciële, technische en ICT-beroepen.
Opvallend is het aantal jongeren dat ervoor kiest om het zelfstandig ondernemerspad te bewandelen. Het CBS registreert een substantiële stijging van 11 procent in de leeftijdscategorie tussen de 25 en 40 jaar. Arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes zegt tegenover het AD dat jongeren vaak al op school worden gestimuleerd om voor zichzelf te beginnen. De regie over eigen werktijden is een andere factor. “Vooral in de krappe sectoren zoals de kinderopvang, zorg en het onderwijs waar gewerkt wordt met roosters geven mensen aan dat ze zelf over hun werktijden willen gaan.”
Financiën
Een andere sector waar medewerkers sinds het uitbreken van de coronapandemie in grote getalen hun eigen weg zijn gegaan, is de horecasector. In januari 2022 was er nog sprake van een stijging van 219 starters, maar een halfjaar later was dit aantal verdrievoudigd naar 819. Het merendeel betreft starters die een eenmansbedrijf zijn begonnen en zich voortaan laten inhuren als bijvoorbeeld zelfstandig barista of kok. Financiën spelen een belangrijke rol in deze beslissing: het uurloon van een zelfstandige horecamedewerker ligt tot ruim boven de twintig euro, daar waar het inkomen als vaste medewerker tot vijftig procent lager kan uitvallen.