Medewerker VDL Nedcar ontslagen na aftrekken broekje vrouwelijke collega
maandag 27 februari 2023
Het contract van een werknemer van VDL Nedcar is terecht ontbonden na ernstig grensoverschrijdend gedrag, oordeelt de Rechtbank Limburg. De man noemde het naar beneden trekken van het korte broekje van een vrouwelijke collega “een onschuldige grap” en het ontslag op staande voet een onterechte maatregel, maar daar denkt de rechter heel anders over. “De kans dat zij nog heel lang slachtoffer blijft van deze ‘grap’ is groot.”
De vrouwelijke medewerkster kwam voor het oog van haar collega’s in haar blote billen te staan toen de 41-jarige man op een zomerse dag haar broekje plotseling naar beneden trok. De vrouw barstte in tranen uit. De man noemde zijn actie “een slechte grap” en bood een dag later zijn excuses aan, maar zijn werkgever nam hier genoegen mee: de man werd op staande voet ontslagen.
VDL Nedcar zag dat er een onhoudbare situatie was ontstaan en maakte duidelijk dat dit gedrag niet getolereerd wordt. De man, die vijf jaar in dienst was bij de autoproducent, noemde het ontslag een te zware maatregel en stapte naar de rechter. Tegenover de rechter betoogde de man dat er op de afdeling “een eigen cultuur met eigen normen en waarden” heerst waar met enige regelmaat grove grappen worden gemaakt, iets waar ook leidinggevenden zich volgens hem schuldig aan maken. Het aftrekken van het korte broekje zou slechts een voorbeeld zijn van ‘de grappen’ die op de werkvloer circuleren, dus vond hij dat hij met deze cultuur in het achterhoofd “geen grens had overschreden”.
Verre van respectvol
Onderzoek naar de werkcultuur binnen Nedcar wijst echter uit dat er geen enkel bewijs is voor de door de man beschreven cultuur. Sterker nog, in de productiehal staan borden met teksten en afbeeldingen over de gewenste normen en omgangsvormen. Het ontslag op staande voet is dan ook volkomen terecht, oordeelt de Rechtbank Limburg. De rechter noemt het omlaag trekken van een korte broek van een collega “verre van respectvol” — ook in de “cultuur van de werkvloer, wat dat overigens moge zijn”.
Het vrouwelijke slachtoffer van de ‘onschuldige grap’ is niet meer bij VDL Nedcar werkzaam. “Dit is een situatie die zij nooit meer zal vergeten”, oordeelt de rechter. “Niet in de laatste plaats omdat zij zal bedenken dat ook de collega’s die daar getuigen van waren dit niet snel zullen vergeten. De kans dat zij nog heel lang slachtoffer blijft van deze ‘grap’ is daarom groot.”