Minder arbeidsconflicten door krappe arbeidsmarkt
woensdag 25 januari 2023
Werknemers hebben dankzij de krapte op de arbeidsmarkt een sterke positie als ze in conflict dreigen te komen met hun werkgever, concluderen de rechtsbijstandsverzekeraars van Achmea. Het aantal juridische conflicten is afgelopen jaar dan ook sterk afgenomen. “Werknemers kiezen er sneller voor om ander werk te zoeken als een geschil dreigt te ontstaan.”
Daar waar 2020 nog ruim 34.000 arbeidsconflicten telde, is dat aantal vorig jaar gedaald naar 24.000. Werkgevers zijn vooral door de aanblijvende personeelstekorten extra voorzichtig geworden met het ontslaan van medewerkers. Vervangend personeel is immers moeilijk te vinden, terwijl de medewerker in dienst volop mogelijkheden elders heeft als een conflictsituatie bij de huidige werkgever dreigt te ontstaan.
Thuiswerken
De Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling (SAR) heeft niet alleen arbeidsconflicten, maar ook de hoeveelheid burenruzies onder de loep genomen. Dat aantal is sinds de coronapandemie en de verplichting dan wel mogelijkheid tot thuiswerken fors toegenomen. “Helaas merken we dat burenrechtzaken steeds vaker leiden tot een onnodige verharding van de verhoudingen”, zegt een woordvoerder van de SAR. “Vaak ontbreekt de verdraagzaamheid en de echte wil om er samen uit te komen.”
Online
Het consumentenkwesties waarvoor rechtsbijstand werd gevraagd, is eveneens toegenomen. De stijging bestaat voor een groot deel uit geschillen over online aankopen. Het online aankopen is sinds de pandemie fors toegenomen, en hiermee ook het aantal conflicten over bijvoorbeeld de kwaliteit van de levering of over een te late levering. Mede hierdoor is het aantal kwesties met 18 procent toegenomen.