‘Stijging minimumloon kost sommige werkgevers de kop’
maandag 2 januari 2023
Het minimumloon is per 1 januari met tien procent gestegen. Volgend jaar volgt nogmaals een toename als gevolg van een stelselwijziging. Niet iedere werkgever zal deze stijgingen financieel aankunnen, vreest werkgeversvereniging AWVN — vooral in de horeca en detailhandel.
Werknemers met een minimumloon gaan er in het nieuwe jaar gemiddeld met 218,- euro per maand op vooruit. De voornaamste oorzaak voor deze toename zit in de hogere arbeidskorting, oftewel de korting op de inkomstenbelasting. Deze stijgt namelijk van 4,260,- euro naar maximaal 5.502,- euro. Goed nieuws voor werknemers, maar niet per se voor werkgevers.
Werkgeversvereniging AWVN zegt dat een groot deel van het bedrijfsleven voldoende vet op de botten heeft, maar signaleert ook dat bedrijven met name in de horeca en detailhandel nog veel last hebben van de naweeën van de coronacrisis, toen veel bedrijven getroffen werden door de lockdowns en werknemers massaal van sector zagen wisselen. De Raad Nederlandse Detailhandel voorspelde in november al een perfecte storm aan hoge energielasten, huurkosten en stijgende kosten voor personeel — een storm die werkgevers financieel in zwaar weer brengt.
“We hebben het over sectoren die het juist door overheidsbeleid heel moeilijk hebben gehad”, zegt een woordvoerder van AWVN. “Dat zal geen vooropgesteld plan zijn geweest, maar dat is wel het effect.”
Inflatie
Overigens is het nog maar de vraag in hoeverre werknemers iets van de stijging van het minimumloon zullen merken. De huidige inflatie bedraagt momenteel namelijk ruim tien procent, een percentage dat vrijwel identiek is aan de toename van het minimumloon. De reiskosten- en thuiswerkvergoeding zijn overigens ook per 1 januari gestegen: de maximale onbelaste reiskostenvergoeding stijgt van 19 naar 21 cent per kilometer, terwijl de maximale thuiswerkvergoeding met 15 cent is toegenomen naar 2,15 euro per dag.