Telefoon, pensioen en aandelen: dit zijn de populairste secundaire arbeidsvoorwaarden
maandag 16 januari 2023
Werkgevers tappen op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden steeds vaker uit andere vaatjes in de strijd om nieuw personeel. Vooral financiële benefits worden alsmaar populairder, blijkt uit het jaarlijkse Benefits Benchmark Report van hr-platformen YourCampus, Figures en 7people.
Alternatieve secundaire arbeidsvoorwaarden zijn in opkomst. De voorwaarden worden niet alleen ingezet als aanvullende vergoeding om talent aan te trekken en te behouden (door 88 procent van de bedrijven), maar ook om de betrokkenheid en productiviteit van het personeel te vergroten (69 procent) én om het welzijn en de gezondheid van werknemers te verbeteren (62 procent). Te denken valt aan tegemoetkomingen rond ouderschap, persoonlijke ontwikkeling en werken op afstand, maar ook zogeheten financiële benefits.
De pensioenregeling blijkt de meest populaire financiële benefit: 74 procent van de bedrijven biedt deze extra compensatie die in de meeste gevallen uitkomt op drie tot vijf procent van het salaris. Een zesde van de werkgevers betaalt zelfs twaalf procent of meer. De telefoon- en reiskostenvergoeding wint ook aan populariteit, terwijl het aandelenoptieplan bij startups steeds meer in trek is: bijna de helft van startups biedt aandelen als secundaire voorwaarde.
Thuiswerkvergoeding
De hr-platformen zien ook een opkomst aan nieuwe secundaire voorwaarden die voorheen niet gebruikt of genoten hoeven te worden op kantoor, zoals toegang tot een digitale coach, flexibele sportbudgetten of het maken van een donatie met belastingvoordeel. Een andere opvallende stijger is het leer- en ontwikkelbudget: zes op de tien bedrijven biedt vandaag de dag een jaarlijks budget aan werknemers, variërend van 500,- tot 1.500,- euro. De thuiswerkvergoeding, een gemiddeld bedrag van 42,- euro per maand voor een werknemer die fulltime vanuit huis werkt, wordt inmiddels door 42 procent van de bedrijven verstrekt.