‘Warmtebonus wint aan populariteit’
vrijdag 27 januari 2023
Meer werkgevers zouden een eenmalige warmtebonus van minimaal tweeduizend euro aan hun personeel moeten uitkeren zodat zij hun huis energiezuiniger kunnen maken en zodoende de oplopende energiekosten het hoofd kunnen bieden, vindt vakbond CNV. “Er valt altijd wel iets te verduurzamen.”
Een kwart van de werkende Nederlanders heeft als een gevolg van de stijgende consumenten- en energieprijzen steeds meer moeite om de rekeningen te betalen. Eén op de vijf medewerkers heeft voor het eerst te maken met (acute) geldzorgen. In totaliteit maakt de helft van de werknemers zich zorgen of ze in de toekomst nog de stijgende kosten het hoofd kunnen bieden.
Een eenmalige uitkering voor verduurzaming van de woning is dan ook een mooie manier om het personeel te hulp schieten, vindt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Door het huis te isoleren of zonnepanelen aan te leggen, kunnen mensen elke maand besparen op hun rekening. Dit kan op lange termijn flink renderen.”
Voorsprong
Een aantal werkgevers biedt al een dergelijke warmtebonus aan. Zo hebben werknemers van Achmea sinds dit jaar een klimaatbudget van 2.500,- euro netto tot hun beschikking om te verduurzamen. Hierbij valt te denken aan het aanschaffen van zonnepanelen, een warmtepomp of energiezuinig witgoed. De bonus zou volgens een woordvoerder goed in de smaak vallen: meer dan 35 procent van de medewerkers zou inmiddels een declaratie voor verduurzamingsuitgaven hebben ingediend.
CNV-voorzitter Fortuin verwacht dat meer werkgevers met een dergelijke warmtebonus zullen volgen, onder meer omdat dit hen een voorsprong zou geven in de zoektocht naar nieuw personeel. “Ze profileren zich zo als duurzame werkgever en dat is een pre in tijden van arbeidsmarktkrapte.”