‘Werkgevers moeten kortere werkweek aanmoedigen’
maandag 9 januari 2023
Werk je minder dan 40 uur per week, dan ben je productiever en heb je ook nog eens een betere werk-privébalans, concludeert de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) van de Verenigde Naties. Het VN-rapport geeft echter een onvolledig beeld, vindt werkgeversvereniging AWVN. “Het werk moet wel af.”
Onderzoekers van de Verenigde Naties hebben in een nieuw rapport gekeken naar het aantal werkuren en werkroosters en de invloed hiervan op zowel de bedrijfsprestaties als de balans tussen het werk en het privéleven van werknemers. Een weinig verrassende uitkomst is dat die balans bij mensen die minder dan 40 uur per week werken beter is, al kunnen ploegendiensten en oproepklussen ook voor negatieve effecten zorgen. Een andere conclusie is een stuk verrassender: mensen die een kortere werkweek draaien, krijgen in die tijd meer gedaan dan collega’s die fulltime werken.
Lange werkdagen verminderen de productiviteit van werknemers, stellen de onderzoekers. De IAO adviseert werkgevers dan ook om kortere werkweken aan te moedigen. Het is echter de vraag of bedrijven in Nederland hier gehoor aan willen geven. Nederland is immers al ‘kampioen deeltijd’: van de 9,6 miljoen werkenden tussen de 15 en 75 jaar zijn er liefst 4,6 miljoen in deeltijd actief. Een te hoog aantal, vindt het kabinet, dat meer werknemers middels een voltijdsbonus wil verleiden om fulltime te werken.
Onvolledig beeld
Werkgeversvereniging AWVN reageert met gemengde gevoelens op het VN-advies. “Als mensen werk en privé goed op elkaar kunnen afstemmen, worden ze inderdaad productiever. Meer regelmogelijkheden door bijvoorbeeld thuis te werken geven bovendien minder stress”, zegt een woordvoerder. Tegelijkertijd laat het rapport volgens de AWVN maar een deel van de werkelijkheid zien, omdat kortere werkweken in sommige sectoren niet mogelijk zijn. “In de industrie geldt dat niet. Machines moeten doordraaien. Het werk moet wel af. Daar heb je mensen voor nodig die uren maken.”