Grote zorgen over gravende arbeidsmigranten
woensdag 25 oktober 2023
Netbeheerders, gemeenten en vakbond FNV zijn bezorgd over de veiligheid van arbeidsmigranten die momenteel door heel het land glasvezel aanleggen. De arbeidsomstandigheden zouden niet naar behoren zijn, terwijl het aantal incidenten rondom gaslekken toeneemt. “De vraag is niet of, maar wanneer het een keer goed fout gaat.”
Misschien heb je het in de buurt voorbij zien komen: in het oranje gehulde werknemers, vaak arbeidsmigranten die de Nederlandse taal niet machtig zijn, die op grote schaal glasvezelkabels in de grond aanleggen. Twee miljoen huishoudens moeten nog op het glasvezelnetwerk worden aangesloten, maar er bestaan grote twijfels over de werkomstandigheden en de kennis van de arbeiders die dit werk moeten gaan verrichten.
Het aantal incidenten als een gevolg van de aanleg neemt namelijk snel toe: in het werkgebied van de drie grote netbeheerders Enexis, Liander en Stedin ontstonden in de eerste zes maanden van dit kalenderjaar liefst 880 gaslekken. In Maastricht liep het bijvoorbeeld op het nippertje goed af: gravers veroorzaakten een gat in een gasleiding en zodoende een gaslek dat niet werd gemeld, maar slechts werd afgedekt met een laag zand. Omwonenden roken en meldden de gaslucht, waardoor het lek alsnog kon worden gedicht. “Dat had heel anders kunnen aflopen”, vertelt Sandra Thalen, manager bij Enexis in Limburg. “De vraag is niet of, maar wanneer het een keer goed fout gaat.”
De vele meldingen van graafschade baart vakbond FNV zorgen. “Medewerkers dienen van tevoren te weten welke risico’s er zijn en hoe ze dan moeten handelen. Gezien het aantal incidenten is het de vraag of alle gastarbeiders die er werken daadwerkelijk op de hoogte zijn en de juiste opleiding hebben gehad”, zegt Margreet Pasman, bestuurder van FNV Bouw.
Slechte arbeidsomstandigheden
FNV heeft de afgelopen weken gesprekken proberen te voeren met de buitenlandse gravers, maar vaak zonder resultaat. De migranten zijn vaak niet alleen de Nederlandse taal niet machtig, maar net zo min de Engelse of Duitse taal. Daarnaast bestaan er grote twijfels of de gravers fatsoenlijk door de telecombedrijven en hoofdaannemers worden betaald.
“Mensen zijn terughoudend en willen of kunnen niet veel kwijt, maar wat we wel weten op basis van de gesprekken is dat de arbeidstijdenwet heel fors wordt overschreden. Als je je dan bedenkt dat mensen na een lange dag werken vaak nog lange ritten naar huis moeten maken, dan is dit wel heel zorgwekkend”, zegt Pasman. “De grenzen worden ver overschreden.”