Journalisten en fotografen leggen tijdelijk werk neer
vrijdag 6 oktober 2023
Redacteuren en freelancers van dertien kranten en websites van DPG Media, uitgever van onder meer de Volkskrant en AD, hebben donderdag tijdelijk het werk neergelegd. De journalisten eisten een loonsverhoging van tien procent als koopkrachtcompensatie, maar de directie wil nog van niets weten.
De werkonderbreking vond donderdagochtend om 10.10 uur plaats in Amsterdam. Zo’n twee- tot driehonderd (freelance) journalisten en fotografen van onder meer de Volkskrant, Nu.nl en De Gelderlander waren bij de actie aanwezig. Een maand geleden voerden medewerkers van NRC een soortgelijke actie uit om druk uit te voeren bij uitgever Mediahuis. Ook hier was de inzet een loonsverhoging om de inflatie het hoofd te kunnen bieden. De Publieke Omroep, RTL en Talpa bieden hun journalisten inmiddels wél een koopkrachtcompensatie aan.
Zover is het wat betreft de directie van DPG Media nog niet. Dat moment zou pas moeten aanbreken bij de cao-onderhandelingen die later deze maand gaan plaatsvinden. De ceo van DPG Media noemt de huidige actie dan ook “voorbarig” en “vervelend voor onze hele organisatie”.
Onvrede
De medewerkers en freelancers willen met terugwerkende kracht 10 procent loonsverhoging over het jaar 2023. De redactie eist daarnaast een structurele loonsverhoging van 5 procent vanaf 2024 die ook voor freelancers moet gelden, plus een hogere stagevergoeding en een betere monitoring van de werkdruk. Een eerder bod van de directie, een eenmalige inkomensafhankelijke vergoeding tot 1.500,- euro voor vaste medewerkers, is van de hand gewezen.
Met name freelancers maakten tijdens de actie van donderdag hun onvrede kenbaar. “Al mijn kosten worden steeds hoger en hoger, maar mijn vergoeding die ik vanuit de krant krijg blijft hetzelfde”, aldus een freelance fotograaf die onder meer voor de Volkskrant werkt. “Dit heb ik nog nooit gedaan in al die jaren die ik hier werk”, zegt een redacteur van dezelfde krant, “maar de nood is hoog.” Bij de actie waren ook medewerkers van concurrent NRC ‘in solidariteit’ aanwezig.