Nieuwe wet voor drinken op de werkvloer
vrijdag 20 oktober 2023
Wegwerpbekers gaan op het kantoor voorgoed de prullenbak in. Het kabinet verplicht werkgevers de koffiebekertjes per 1 januari te vervangen voor herbruikbare mokken. Toch is de ene mok nog net iets duurzamer dan de ander.
Vier miljard wegwerpbekertjes worden er jaarlijks in Nederland verbruikt, omgerekend zo’n 220 stuks per inwoner. De kartonnen bekertjes zijn echter wegens een plastic laagje aan de binnenkant niet helemaal van karton, hetgeen ze lastig te recyclen maakt. Te lastig, vindt het kabinet, dat met het oog op duurzaamheid heeft besloten de bekertjes per 1 januari te verbieden.
De Tweede Kamer heeft inmiddels het voortouw genomen en de bekertjes al vaarwel gezegd, terwijl de maatregel ook al onder meer bij universiteiten en ProRail is ingevoerd. Werknemers bij laatstgenoemde organisatie krijgen op kosten van de baas een herbruikbare beker, gemaakt van gerecyclede koffiebekertjes, terwijl de verkeersleiding voortaan uit porseleinen bekers mag drinken. Ook andere werkgevers gaan over op het kopen van herbruikbare mokken voor het personeel.
In plaats van nieuw geproduceerde herbruikbare mokken te kopen, is het nóg beter om het personeel mokken van thuis te laten meenemen. Dat is namelijk pas écht duurzaam, zeggen experts. “Hoe minder spullen, hoe beter”, zegt een woordvoerder van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Als je niet iets nieuws hoeft te kopen, dan moet je het niet doen.”
Materiaal
Werknemers worden aangeraden over te stappen op een glazen mok. Als je dergelijk materiaal namelijk tien keer gebruikt, werkt dat minder belastend voor het milieu dan wegwerpbekers, blijkt uit berekeningen van milieuadviseur CE Delft op verzoek van Milieu Centraal. Andere goede alternatieven zijn mokken van aardewerk (19 keer) en hard plastic (23 keer). Mokken van roestvrij staal worden afgeraden; deze moet je liefst 60 keer gebruiken voordat het minder belastend is dan wegwerpbekertjes.