Wanneer een zzp’er en wanneer in loondienst?
maandag 9 oktober 2023
Het kabinet wil in de wet vastleggen wanneer werk kan worden gedaan door een zzp'er en wanneer daarvoor iemand in loondienst moet worden genomen. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat werkenden én hun opdrachtgevers meer duidelijkheid krijgen in dit grijze gebied en niet langer opgescheept zitten met “een berg jurisprudentie”.
De huidige wetgeving maakt het bij een deel van de opdrachten lastig om vast te stellen met welk arbeidsovereenkomst moet worden gewerkt. Met andere woorden: is het werk door een zzp’er uit te voeren of moet de uitvoerende hiervoor in loondienst worden genomen? Een nieuw wetsvoorstel moet in dit grijze gebied uitkomst gaan bieden.
Volgens het voorstel moet er eerst worden gekeken naar de aansturing van het werk: heeft de uitvoerende alle vrijheid in hoe hij of zij het werk doet of staat deze persoon onder leiding van een ander? In het eerste geval zou de werkende als zzp’er aan de slag kunnen, in het tweede geval, als het aan wetsvoorstel ligt, alleen als werknemer in loondienst.
Vervolgens wordt er gekeken naar de aard van de werkzaamheden, oftewel: doet de uitvoerende werk dat structureel gedaan wordt in een organisatie? Heeft hij of zij een vaste plek in de organisatie? En verricht de uitvoerende hetzelfde werk als werknemers in loondienst of werkt hij of zij zelfstandig, voor eigen rekening en risico? Alleen in het laatste geval zou de uitvoerende als zzp’er het werk nog mogen verrichten, aldus het wetsvoorstel.
Schijnzelfstandigheid
De verduidelijkte regels zorgen er volgens minister Karin van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) voor dat werkenden en opdrachten niet zelf “een berg jurisprudentie door hoeven te spitten”. Het wetsvoorstel is bovendien een maatregel om “schijnzelfstandigheid” tegen te gaan en meer ruimte te bieden aan échte zelfstandigen.